Saaristoristeily Jussarön vanhalle kaivossaarelle

×

Autiotaloja ja kompassihäiriöitä

Jussarön kaivossaari on ainutlaatuinen yhdistelmä Suomenlahden kalastuksen, merenkulun, puolustuksen ja kaivostoiminnan historiaa. Se on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä. Pienen luotsituvan ympärillä avautuu hoidettu perinnemaisema.

Kaikki, jotka ovat lähestyneet saarta kompassia tarkkaillen, ovat saaneet hieraista silmiään kerran jos toisenkin. Kompassineula näyttää tulevan hulluksi ja heilahtelee sinne tänne. Syynä ovat suuret syvänteiden kätköissä olevat rautamalmiesiintymät. Kompassihäiriöt ovatkin aiheuttaneet monia onnettomuuksia Jussarön vesillä, ja saaren lähistöllä makaa useampia laivahylkyjä.

Rautakaivoksen lopetettua toimintansa 1960-luvulla sen rakennukset jäivät käyttämättöminä rapistumaan. Suomen Puolustusvoimat käyttivät sen jälkeen Jussarön saarta harjoitellessaan kaupunkisodankäyntiä ja taistelusukeltajien koulutuksessa.

Jussarön ainutlaatuinen luonto on saariston jalokivi

Jussaröllä on hienoja vaellusreittejä, joiden varrella voi ihailla koskematonta metsää ja uhanalaisia kasvi- ja hyönteislajeja. Jos lähtee kävelemään satamasta suoraan saaren sisäosiin vievää tietä, vastaan tulee pian merkillinen näky. Keskellä metsää kohoaa rikkiammuttuja betonitaloja, majakka sekä 1800-luvulta peräisin olevia kaivoskuiluja. Vierailijan kannattaa pakata uikkarit mukaan, sillä luontopolun varrella sijaitsee oivallinen uimapaikka, punakallioinen iron beach. Satamassa sijaitsevasta kahvilasta saat ostaa retkieväät mukaan. 

Saaristoristeily vaatii ennakkovarauksen. Paikkoja rajoitetusti.

Lisätietoja

Paikka:
Tammisaaren saaristo
Osoite:
Etäisyys Helsingistä:
121 km, 2 h 50 min automatka + venematka
Etäisyys Turusta:
138 km, 3 h automatka + venematka
Koska:
Lähdot keskiviikkoisin 28.6. - 9.8.2017 välisenä aikana klo 11 Tammisaaren pohjoissatamasta
Kenelle:
Jussarön saaristoristeily on sopiva koko perheelle
Hyvä tietää:
Retken kesto: 5 h 30 min. Matkareitti: Tammisaaren pohjoissatama - Sommarö - Jussarö - Sommarö - Tammisaaren pohjoissatama. Säävaraus
Hinta:
30 € / hlö, osamatka 15 € / hlö, alle 10-vuotiaat ilmaiseksi
Soita:
+358 19 289 2010
Yrityksen nettisivut: