Arboretum Magnolia sulkee sisäänsä

×

Pienen metsätien päässä avautuu piha, jota ei heti kotipuutarhaksi uskoisi

Isoon rinteeseen, aivan Lohjanjärven rantaan on syntynyt maan muotoja pitkin polveileva, vehreä keidas. Tämä kolmen hehtaarin puisto on nimeltään Arboretum Magnolia ja sen lukemattomat puut, pensaat ja perennat kutsuvat katsomaan ja pakahtumaan.

Ihan hetkessä tämä puutarha ei kuitenkaan ole syntynyt. Paikalla sijaitsi aiemmin lomakylä ja sankkaa metsää, jotka pitkän linjan puutarhaharrastajat Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos perkasivat visionsa tieltä. 12 vuoden aikana puisto on täyttynyt puilla, perennoilla, pensailla sekä sipulikasveja.

Arbor tarkoittaa puuta ja arboretum puulajipuistoa, ja se on myös yksi innoituksen lähde Arboretum Magnolian syntyyn. Suvi ja Esa halusivat kokeilla, mitkä muut puulajit Suomea vastaavilta leveysasteilta sopeutuisivat Suomen ja Lohjan ilmastoon, omien kotoisten puidemme lisäksi. Suurin osa puiston puista onkin kotoisin Kiinasta, Japanista ja Koreasta ‒ kahdesta ensimmäisestä myös puita, joita ei muualla Suomessa kasva. Yhteensä alueella on peräti yli tuhat puuvartista kasvia.

Vaikuttava Puisto

Vaikka puistossa on suunnattoman paljon eri kasveja, itse puisto on se joka tekee isoimman vaikutuksen. Suvi ja Esa ovat tehneet hurjasti töitä unelmansa eteen ja saaneet aikaan kokonaisuuden, joka on samalla hyvin tarkkaan mietitty, mutta kuitenkin luonnonmukainen. Ruoho- ja sorapolkuja kasvien keskellä, portteja ja piilopaikkoja, ihania yksityiskohtia, kuten lepotuolit pienellä laiturilla, joihin voi pysähtyä katselemaan tyyntä järvenpintaa ja vieressä näkyvää Lohjansaarta. Ja jo pelkästään Suvin ja Esan tietämys kasveista ja niiden hoidosta tekisi vaikutuksen.

Puistoon matkailija saa kartan sekä lajiluettelon ja suuressa osassa puita on QR-koodit lisätietojen saamiseksi. Kannattaa kuitenkin kulkea alueella opastuksen kanssa, sillä Stenroosit tietävät kasveistaan ihan uskomattoman paljon. Monia mielenkiintoisia juttuja esimerkiksi siitä, miten kasvit ovat saaneet nimensä ‒kiinnostavat taatusti, vaikka itse ei kasviharrastaja olisikaan. Ja nähtävää on aina, sillä puistossa pyritään siihen, että kukintaa olisi aina nähtävänä.

Puisto auki kesäaikaan

Tällä hetkellä puistoon otetaan vain ryhmiä, mutta minimikoko viisi henkilöä, on nopeasti kasassa. Puisto on auki touko- ja syyskuun välisenä aikana torstaista sunnuntaihin klo 10‒18 ja varaukset tehdään Lohjan Matkailupalvelukeskuksen kautta. Pääsymaksu puistoon on 10 €/henkilö ja alle 15-vuotias pääsee veloituksetta. Lisätietoja tästä paratiisista löydät puiston Facebook-sivuilta www.facebook.com/arboretummagnolia, josta voit myös käydä lukemassa puiston tulevasta Ruskapäivästä.

Arboretum Magnolia: Kokkolahdentie 60, 08100 Lohja
puh. 045 279 6920 & 045 140 2389

Varaukset: Lohjan Matkailupalvelukeskus puh. 044 369 1309 / tourist@lohja.fi

Kirjoittaja:
Elisa Sievänen