Ihana Tammisaaren saaristo

×

Jos tykkää meri-ilmasta ja kauniista luonnosta, niin paras paikka kesäpäivänviettoon on, ainakin minun mielestä, Tammisaaren saaristo. Se ei ole kovin kaukana Helsingistä, mutta nähtävää ja koettavaa on paljon.

Tammisaaren luontokeskus

Tutustuminen kannattaa aloittaa Tammisaaren luontokeskuksesta. Se sijaitsee kaupungin keskustassa lähellä vierassatamaa 1840-luvulla rakennetussa entisessä suolamakasiinissa. Luontokeskuksesta saa tietoa kansallispuistosta, näyttelyistä sekä muista tapahtumista ja nähtävyyksistä.

Luontokeskus on kesällä maksuton ja auki päivittäin. Voit halutessasi varata maksullisen ryhmäoppaan etukäteen tai ostaa kartan ja lähteä sen avustuksella eteenpäin. Luontokeskuksen lähellä on myös ravintoloita, kahvila ja uimaranta.

Saaristoristeily Jussaröön vanhalle kaivossaarelle

Lähestyessä Jussarön saarta ei oman veneen kompassiin ole luottamista, koska saaren uumenissa piilossa oleva rautapitoinen magnetiitti sotkee sitä aika lailla. Tammisaaresta järjestetty risteily on kuitenkin turvallinen ja sopii koko perheelle. Se kestää 5½ tuntia ja sen aikana voi nähdä ja kokea paljon mielenkiintoisia asioita. Jussärön saarella on monia vaellusreittejä, joita pitkin pääsee ihailemaan koskemattomia metsiä, uhanalaisia kasveja ja hyönteisiä sekä rautakaivoksen jälkeen jääneitä avolouhoskuiluja ja vanhoja rakennuksia 1960 luvulta.

Lue lisää Jussarön risteilystä.

Risteily vanhalle Bengtskärin majakalle

Pieni karu kalliosaari keskellä aavaa merta ja Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär – tätä näkymää et unohda koskaan. Mieleen jää myös näköala, joka avautuu, kun kiipeät 252 askelta majakan valohuoneeseen. Näky on uskomaton. Saarella voi tutustua majakkamuseoon, käydä katsomassa näyttelyä Bengtskärin taistelusta tai vaihtuvia merellisiä näyttelyitä. Alueella on kahvila, majoitustilat ja myös kokoustilat ryhmille.

Lue lisää risteilystä Bengskärin majakalle.

Monipuolinen luonto

Tammisaaren saariston luonto on hyvin monipuolinen. Tuhansien lintujen pesimät lukuisat pienet kallioluodot joista suurin osa on punaista graniittia, saaristokasvillisuus johon sisältyy myös uhanalaisia lajeja, laaja kirjo eläimiä esimerkiksi hirviä, valkohäntäkauriita, mäyriä ja jäniksiä sekä puiston eteläkärjessä hylkeitä ja itämerennorppia… Tämä pitää nähdä.

Tutustu kolmen tunnin saaristoretkeen täältä.

Kirjoittaja: