Karjalohja tutuksi

×

Karjalohja on yksi Etelä-Suomen vanhoista kunnista, jolla on rikas historia ja upea luonto. Karjalohja liitettiin vuonna 2013 Lohjan kaupunkiin, jolloin se lakkasi olemasta itsenäinen kunta.

Karjalohja nimi muodostuu kahdesta suurpitäjän nimestä; Karjaa ja Lohja. Suuri osa Karjalohjan kylistä oli olemassa jo 1430-luvulla. Kyseessä on kaksikielinen alue, koska eteläosissa puhuttiin ruotsia. Lukuisat taitelijat ovat rakastaneet aluetta. Kaunis luonto ja pienet idylliset kylät inspiroivat heitä. Esim. professori ja satusetä Zacharias Topelius asui Karjalohjalla, kuten myös taidemaalari, kirjailija, keksijä Sigurd Wettenhovi-Aspa, I. K. Inha, Mika Waltari ja Hilda Käkikoski. Karjalohjalla on monta hyvin kaunista ja mielenkiintoista paikkaa ja luontokohdetta, joissa on kiva vierailla. Tässä niistä muutama.

Karkalin luonnonpuisto

Karkalin luonnonpuisto sijaitsee Lohjanjärvellä, Karkalinniemellä. Se on kaunis lehtoalue, joka on rauhoitettu luonnon täydellistä suojelemista ja tutkimista varten. Mutta kyllä sinne pääse myös tutustumaan ja nauttimaan sen kauneudesta, kunhan pysyy merkityillä poluilla ja noudattaa sääntöjä, jotka kieltävät esim. marjojen, sienien ja kasvien poimimista. Polut kiertävät välillä kallioiden, välillä Lohjanjärven rantoja pitkin ja maisemat vaihtelevat koko ajan. Täällä sielu lepää ja keho saa uutta energiaa.

Torholan luola

Karkalinniemen etelärannalla, noin 3 kilometrin päästä Karkalin luonnonpuistosta on erikoinen nähtävyys, kalkkikiviluola – Torholan luola. Se on Suomen suurin veden syövyttämä luola, jonka kokonaispituus on noin 30 metriä ja korkeusero suuaukon ja alimman pisteen välillä on 12 metriä.  Sen lähellä on oma virallinen parkkipaikka, josta luolalle vie selkeä polku.  

Puujärvi

Karjalohjan taajaman pohjoispuolella sijaitseva Puujärvi on karu ja kirkasvetinen. Vesi tulee pääosin lähteistä, jotka pulppuavat järven pohjalla. Järvi on aika syvä, keskisyvyyden ollessa noin 8 metriä. Koko Puujärven vesialue kuuluu Natura 2000 luonnonsuojeluohjelmaan. Alueella on vanhaa metsää, pähkinälehtoja, kalkkikallioita, luonnontilaisia soita ja jalopuumetsiköitä.

Kylpylähotelli Päiväkumpu

Lohjanjärven rannalla Karjalohjalla sijaitsee Kylpylähotelli Päiväkumpu. Päiväkummusta löytyy monipuoliset mahdollisuudet lomanviettoon, rentoutumiseen ja virkistymiseen luonnon keskellä. Suuressa monitoimihallissa pelataan lentopalloa, koripalloa, pingistä, sählyä jne. Veneily, kalastus, kävely- ja pyöräretket kuuluvat myös tarjontaan. Hyvä ruoka ja erilaiset Spa-hoidot täydentävät listaa.

Heponiemen hiljaisuuden keskus

Kun väsyy kiireisestä elämänmenosta ja kaipaa lepoa ja hiljaisuutta – paras paikka on silloin Heponiemen hiljaisuuden keskus. Se sijaitsee kirkasvetisen Puujärven rannalla. Täällä pääsee irrottautumaan tavanomaisesta elämänmenosta, pysähtymään ja olemaan hiljaisuudessa. Heponiemen hiljaisuuden keskus on erikoinen paikka. Sen alueella sijaitsee yhtenäinen tammimetsä, joka on hyvin harvinainen Suomen oloissa.

Karjalohjan kylät

Karjalohjalla on myös muutakin nähtävää.  Pienet idylliset vanhat kylät ovat myös näkemisen arvoisia, kuin myös Kärkelän vanha ruukkialue vuodelta 1766, Karjalohjan kirkko, Karjalohjan vanhin koulurakennus, Tammiston arboretum jne.

 

Karjalohja on mainio päiväretkikohde kuin myös pidemmän loman väärtti. Nähtävää ja koettavaa riittää.

Kirjoittaja: