Kauanko on vielä talvipäivänseisaukseen?

×

Samalla kun päivät lyhenevät Etelä-Suomessa, odotellaan Lapissa kaamosta. Päivien lyheneminen loppuu talvipäivänseisaukseen, vuoden pimeimpään päivään.

Talvi tekee tuloaan ja päivät lyhenevät. Illalla pimeys yllättää yhä aikaisemmin ja aamulla aurinko nousee taivaalle verkkaisesti.

Tähän aikaan vuodesta päivät lyhenevät. Päivien lyheneminen alkoi syyspäiväntasauksesta, jolloin päivä ja yö olivat tismalleen samanpituiset. Syyspäiväntasaus ajoittuu syyskuun lopulle, tänä vuonna syyskuun 22. päivälle.

Vuoden lyhin päivä on talvipäivänseisaus. Talvipäivänseisaus on aina joulun tienoilla. Tänä vuonna talvipäivänseisaus on 21. joulukuuta kello 12.44 Suomen aikaa. Lapissa vallitsee kaamos, mutta päivä on lyhyt etelässäkin. Länsi-Uudellamaalla päivän pituus on vajaat kuusi tuntia. Aurinko nousee puoli kymmenen aikaan ja painuu taas mailleen, kun kello tulee puoli neljä iltapäivällä.

Aikanaan talvipäivänseisaus on ollut tärkeä keskitalven juhla. Muinaisgermaaniset kansat juhlivat yulea, keskitalven ja valon juhlaa. Myös suomenkielen sana joulu tulee tämän muinaisen juhlan nimestä. Kristilliset perinteet tulivat osaksi joulunviettoa vasta myöhemmin.

Kaamoslaskuri laskee päiviä talvipäivänseisaukseen ja kertoo päivän pituuden. Katso siis alla olevasta laskurista, milloin aurinko nousee paikkakunnallasi ja miten kauan pitää odottaa, kunnes päivät alkavat jälleen pidetä.

Pimenevät päivät päättyvät vihdoin valon juhlaan ja joulunviettoon!

 

Kuva: Visit Finland

Kirjoittaja:
Iiris Lagus