Kesällä Hankoon

×

Oletteko käyneet Hangossa? Jos vastaus on ei, niin asia on pikaisesti korjattava. Lappi on varmasti monille tuttu Suomen pohjoinen kolkka. Hanko on vähän kuin vastinpari Lapille hiekkarantoineen ja huviloineen. Hanko onkin mainio kesänviettopaikka – ei tarvitse lähteä kauas etelänmaihin, kun tässä aivan lähellä on merellinen, lämmin ja ihana lomanviettopaikka.

Historiaa

Hanko mainitaan ensimmäistä kertaa jo 1200 luvulla Tallinnassa kirjoitetussa reittikuvauksessa. Hanko oli toki tärkeä pysähdyspaikka purjehtijoille jo ennen sitäkin. 1870 luvulla alueelle rakennettiin satama ja rautatie ja vuonna 1874 perustettiin kaupunki.

Samoihin aikoihin Hangosta kasvoi vilkas kylpyläkaupunki ja mainio kesänviettopaikka. Vuonna 1879 perustettiin kylpylaitos ja rakennettiin Hangon Casino, huviloita ja täysihoitoloita. Hankoon oli ja on nykyäänkin helppo tulla, kun pääsee junalla, laivalla ja autolla.

Viidenneksi suurin Suomen satama

Hanko on viidenneksi suurin satama sekä eteläisin kaupunki Suomessa. Se sijaitsee Hankoniemen kärjessä ja sitä ympäröi meri kolmelta suunnalta. Kaupunki on kuuluisa hiekkaisista merenrannoista. Kaikkiaan Hangossa on 8 uimarantaa ja niiden yhteispituus on melkein 30 kilometriä. Kesällä on vilkasta, kun kesänviettoon saapuu ihmisiä joka puolelta. Erilaiset majoituspaikat kuten kylpyläpuiston vanhat huvilat, itäsataman hotellilaiva, Hotelli Regatta, Silversandin leirintäalue, Viking Motel, Villa Maija, Evangeliska Folkhöskolan viraskoti ja yksityissektorin hyvät majoitukset houkuttelevat runsaasti ihmisiä. Hanko on aika erikoisessa paikassa, siksi se on säilynyt rauhallisena pikkukaupunkina. Ja meri, ihana meri, se on täällä läsnä aina ja kaikkialla.

Hangon Regatta

Vuosittain Hangossa järjestetään Hangon Regatta. Toistasataa vuotta vanha perinne vetää tänne purjehtijoita eri puolilta Suomea ja ulkomailtakin. Joskus paikalla on lähes 200 venekuntaa. Hangon Regatta onkin yksi Suomen tunnetuimmista kesätapahtumista.

Bengtskär

Bengtskär on Suomen eteläisin asuttu saari. Se on karu ja kallioinen. Hangosta sinne on 25 kilometriä lounaaseen. Mielenkiintoinen paikka, sillä siellä kohoaa Pohjoismaiden korkein majakka, n. 52 m merenpinnan yläpuolella. Kun jaksaa nousta 252 askelta majakan valohuoneeseen, aukeaa unohtumaton näköala merelle. Saarella on majakkamuseo, joka kertoo saaren historiasta, museoasunto, majakkaposti ja kahvila. Hangon itäsatamasta järjestetään risteilyjä. Eväät mukaan ja piknikille saaren kallioille.

Pyöräily Hangossa

Kesäloman voi viettää myös eri tavalla, esimerkiksi pyöräillen. Hangon alueella siihen on mainiot puitteet. Vuokraa pyörä, pakkaa mukaan uima-asu, pyyhe, eväät ja lähde matkaan tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin.  Älä pidä kiirettä, pysähdy siellä missä huvittaa, käy uimassa, ihaile kauniita pitsihuviloita, ota aurinkoa kallioilla, syö omia eväitä tai käy paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa maistamassa herkkuja – nauti koko sydämellä.

Kirjoittaja: