Mennäänkö Karkkilaan?

×

Karkkila! Missä se on? En ole kuullutkaan…

Karkkila sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, Lohjan, Vihdin, Tammelan ja Lopen naapurissa. Pieni, vireä kaupunki tunnetaan metalliteollisuudesta, elektroniikan, biotekniikan ja elintarviketeollisuuden huipputeknologiasta. Mutta, on se paljon muutakin…

Luonto lähellä

Karkkilan seutu kuuluu Tammelan ylänköön, siksi korkeuserot maastossa ovat suuret. Uudenmaan korkein kohta – Loukkumäki (harjanteen korkeus 174 m.) sijaitsee täällä. Kaupungin alueella on monta jokea, lampea ja järveä.  Yksi erityinen luontonähtävyys on Myllykoski, joka virtaa Karjaan joessa, kaupungin keskustan puistossa. Kosken kuohu kuuluu 100 metrin päähän. Koko kaupunki ja sen ympäristö on kuin iso kaunis puisto, jossa on mainiot mahdollisuudet retkeilyyn, kalastukseen, marjojen ja sienien poimimiseen ja muuten vain luonnossa olemiseen.

Melontaretki ja Onkimaajärven virkistysalue

Retkimelontakeskus Vähävesi järjestää erilaisia melontaretkiä. Sieltä voi vuokrata kanootteja tai kajakkeja, saada tarvittavaa tietoa, kartat jne. Ammattilaisten opastuksella retkestä tulee varmasti unohtumaton. Jos haluaa nähdä monimuotoista karumpaa seutua – lähde Onkimajärven virkistysalueelle.

Ruukkimuseo Senkka

Alueen historiasta kiinnostuneille näkemisen arvoinen paikka on Karkkilan ruukkimuseo Senkka. Senkka on erikoismuseo, joka kertoo valimoteollisuuden historiasta. Sen kohteet Valimomuseo, Työläismuseo ja Masuuni kertovat ruukkilaisten työstä ja arkielämästä. Yhdessä ne muodostavat historiallisen miljöön, jonka keskellä toimii moderni rautavalimo Componenta Oy.

Hyvin mielenkiintoinen on Työläisten museon kierros – Kyllä Öhmanska tiätää. Kuvitteellinen henkilö valurin vaimo Öhmanska, joka elää n. 1920 luvulla, tietää ja tuntee kaiken. Hän kertoo hauskasti paikallisista ihmisistä, heidän elämästä ja tavoista. Alueella toimii myös kahvila.

 

Kun suunnittelee seuraavaa retkeä lähiympäristöön, pidä mielessä myös Karkkilan seutu.  Siellä on nähtävää!

Kirjoittaja: