Onko kansallispuisto ja luonnonpuisto sama asia?

×

Onko kansallispuisto ja luonnonpuisto sama asia?

Luonto on ihmiselle tärkeä ja se kuuluu meille kaikille. Se ympäröi meitä kaikkialla ja me olemme siihen tottuneet. Se on meidän aarre, jota täytyy kuitenkin kunnioittaa ja suojella. Siksi kansallis- ja luonnonpuistojen perustaminen on tärkeää. Mitä me tiedämme tästä asiasta? Miten kansallispuisto erottuu luonnonpuistosta?

Kansallis- ja luonnonpuistot muodostavat luonnonsuojeluverkon. Niitä perustetaan Metsähallituksen hallussa oleville valtion maille. Suomessa on tällä hetkellä 19 luonnonpuistoa ja 40 kansallispuistoa, jos lasketaan mukaan Hossan kansallispuisto, joka perustetaan tänä vuonna (2017) Suomen 100 v. kunniaksi .

Kansallispuisto

Kansallispuiston tehtävä on suojella ja turvata luonnon monimuotoisuus.

Kansallispuistot ovat kaikille avoimia nähtävyyksiä. Niissä on merkittyjä reittejä, luonnonpolkuja ja tulentekopaikkoja. Kansallispuistossa voi myös yöpyä merkityillä telttapaikoilla. Puistojen alueella voi liikkua vapaasti, poimia sieniä ja marjoja, kerätä kasveja. 

Ensimmäiset kansallispuistot perustettiin Suomeen v.1938. Alkuperäisiä ovat Pallas-Ounastunturi ja Pyhätunturin kansallispuistot sekä Mallan ja Pisavaaran luonnonpuistot. Vuonna 1956 perustettiin lisää puistoja, mutta ne eivät olleet vielä silloin niin suosittuja kuin nykyään.

Tänä päivänä puistoja on paljon ja jokaisella on mahdollisuus valita itseään eniten kiinnostava retkikohde. Kansallispuistojen omilla sivuilla on paljon tietoa reiteistä, erikoisnähtävyyksistä, lepopaikoista jne. ja se mahdollistaa päiväretken suunnittelun etukäteen.

Luonnonpuisto

Luonnonpuistoja perustetaan tieteellisiin tarkoituksiin ja pidetään koskemattomina.

Luonnonpuistojen suojelumääräykset ovat kansallispuistoja ankarammat. Suurin osa puistoista on suljettu ja sinne pääsevät vain erikoisluvan saaneet tutkijat.  Onneksi niissä kuitenkin on yleisölle avoimia retkeilypolkuja. Näiltä retkeilypoluilta ei ole luvallista poiketa, ettei vahingoita luontoa. Marjojen ja sienien poimiminen on kiellettyä luonnonpuiston alueella. Täällä pääsee ainoastaan seuraamaan ja ihailemaan luontoa, sellaisena kuin se on, koskemattomana.

Vaikka joitakin rajoituksia onkin, luonnonpuistoissa käydessä saa itse nähdä ja kokea, miten luonto toimii ja muuttuu. Itse olen monesti käynyt Karkalin luonnonpuistossa.  Huolimatta siitä, milloin sinne menee, keväällä, kesällä tai syksyllä – siellä on aina yhtä ihanaa: rauhallista ja kaunista. Sinne on pakko päästä aina uudestaan ja uudestaan. Tällaisia paikkoja on Suomessa paljon ja toivon, että jokainen ihminen löytäisi niistä oman lempipaikkansa.

Kirjoittaja: