Raaseporin linna

×

Raaseporin linnan rauniot ovat vaikuttava näky ja vierailun arvoinen paikka.

Tärkeä sotilaallinen tukikohta

Raaseporin linna rakennettiin 1370 -luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi ja se sijaitsee Raaseporin Snappertunassa. Vanhin merkintä linnasta löytyy 1378 päivätystä kirjeestä. Bo Joninpoika Grip rakennutti ensimmäiset muurit paikalle 1360–1370-luvuilla Johannes Westfallin ollessa Turun piispana.

Raaseporin linnan tehtävänä oli valvoa Suomenlahden merenkulkua ja kauppaa. Tuolloin linna oli vielä vedenympäröimänä, mutta maankohoamisen myötä linna on nykyään sisämaassa. Raaseporin linna on ollut tärkeä sotilaallinen tukikohta ja sen historiaan kuuluukin useampi taistelu. Linna on ollut myös Tallinnan vastapariksi tarkoitettu kaupallinen keskus.

Olut tärkeä elintarvike

Linnan kukoistuskausi oli 1450-1460 -luvuilla, jolloin Ruotsista karkoitettu kuningas Kaarle Knuutinpoika Bonde piti linnassa hoviaan useaan eri otteeseen. Helsingin ja Tammisaaren kaupunkien perustamisen jälkeen Raaseporin merkitys romahti ja linna hylättiin vuonna 1553. Kolme vuotta myöhemmin linnaa yritettiin asuttaa uudelleen, mutta olutkellarin romahdettua se hylättiin jälleen. Tuohon aikaan olut oli hyvin tärkeä elintarvike ja linnan asukkaat nauttivatkin sitä 4,5 litraa päivässä. Työläiset saivat tosin laihempaa, kun taas linnanvouti tuhdimpaa olutta.

Linnan restaurointi

Autiona linna ehti olla 300 vuotta, kunnes 1880 -luvulla sen rauniolla aloitettiin restaurointityöt. Tämän jälkeen linnaa on restauroitu useampaan otteeseen ja viimeisin restaurointi saatiin valmiiksi 1988. Sitä, miltä linna on alunperin näyttänyt ei kuitenkaan tiedetä. Nykyisin Raaseporin linnasta vastaa Metsähallitus.

Linnan opastuksen voi kuunnella myös mobiililaitteella

Linnaan pääsee tutustumaan ihan itsekseen, mutta mielenkiintoisemmaksi tutustumisen kuitenkin tekee linnanrouva Katariinan opastettu kierros. Lapsille hän järjestää draamaopastuksia, joissa osallistujat pukeutuvat keskiaikaisiin vaatteisiin ja aikalaiselämään tutustutaan eläytymällä. Raaseporin linnasta voi myös kuunnella YouTubesta opastuksen tai paikan päällä mobiililaitteella.

Joka kesä juhannusjuhlat

Linnan edustalla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Siellä vietetään joka kesä juhannusjuhlat, lisäksi on muinaismarkkinat, konsertteja ja ruotsinkielisiä teatteriesityksiä. Linnanvoudin tuvan ravintola ja kahvila tarjoilee koko kesän omassa keittiössä valmistettua lähiruokaa ja muita herkkuja. Tuo Linnanvoudin tupa avattiin 1893 Turistimaja nimellä ja se on Suomen ensimmäisiä turistilaitoksia.

Linna on myös oivallinen paikka juhlien järjestämiseen. Miltä kuulostaisi vaikka häät Raaseporin linnassa?

Raaseporin linnan inspiroimia tuotteita

Koska olut kuuluu linnan historiaan, olihan siellä aikoinaan oma panimokin, on linna saanut oman oluen. Tämä olut on vaalea, reilusti humaloitu, täysmallasolut, johon on lisätty aavistus yrttiä, jota käytettiin jo keskiajalla oluen teossa. Raaseporin linnanoluen etiketissä olevan kuvan on maalannut linnan lähistöllä asuva taiteilija Riggert Munsterhjelm.

Saatavana on myös Raasepore hunajalimonadia, johon idea tuli linnan lähistöllä tehdyistä arkeologisista kaivauksista. Saatavana on myös Raasepori siideriä, jonka etiketin kuva on kaupunkikuva Tammisaaresta ja sen on maalannut Elina Lehtikangas. Toistaiseksi vain linnan juhannusjuhlilta saatava Raaseporinlinnan makkara on valmistettu lampaan lihasta keskiaikaisen hengen mukaisesti ja siinä on korkea lihapitoisuus.

Osoite: Raaseporin linnantie 110, 10710 Snappertuna

Avoinna 1.5.–31.8. joka päivä ja syyskuussa viikonloppuisin. Muulloin avoinna tilauksesta. Pääsymaksu 5 euroa, alle 12-vuotiaat 1 euro. Yleisöopastuksia.

Linnasta on kirjoittanu myös Helsingin Sanomat, Retkipaikka, Pinkit korkokengät -blogi, Lähiömutsi -blogi

Käy tutustumassa Raaseporin linnan omiin nettisivuihin!

Ja tiesitkö muuten, että Anna Abreun musiikkivideo Stereo on kuvattu Raaseporin linnassa?

Kirjoittaja:
Anni-Elina Torvikoski