Rapujuhlat kuuluvat suomalaiseen loppukesään!

×

Ravustus alkaa joka vuosi samaan aikaan 21. päivä heinäkuuta niin kuin tänäkin vuonna. Ravustaminen on Suomessa nykyaikana hyvin suosittua ja rapu itsessään on hyvin haviteltua herkkua. Rapujuhlista on tullut koko kansan juhlaa.

Historia

Ravustuksella on pitkät perinteet, jo antiikin maailma näyttää tunteneen ravun hyvin. Antiikin aikana rapu ei ollut mikään ruokapöytien herkku, vaan niiden uskottiin helpottavan mm. näivetystaudin hoidossa. Kreikkalaiset sen sijaan tunsivat ravun parantavan vaikutuksen milteipä kaikenlaisiin tauteja vastaan.

1000-luvulla munkit tajusivat että kalaruoka on sallittua paaston aikana, sillä se ei ole lihaa. Näin ravut pääsivät osaksi munkkien paasto ajan ruokailua ja 1400- ja 1500- luvuilla rapujen kulutus luostareissa oli valtava.

Rapujen syömisestä ja rapujuhlista tuli muotia 1800-luvun puolivälin Pariisissa, josta ilmiö levisi Pietariin ja Ruotsiin. Pian myös Suomen piireissä ja etenkin Pohjanmaan kartanoissa syötiin rapuja. Kun rapujen kulutus kasvoi, myös pyynti lisääntyi voimakkaasti. Ensimmäiset yhteydenotot Suomeen rapujen hankkimisesta tulivat Pietarista jo 1840-luvulla. Kuitenkin laajemmin pyynti alkoi hieman myöhemmin – Hauholla ja Längelmävedellä 1870-1880-luvuilla ja Köyliössä 1890-luvulla.

Nykypäivänä

Rapujuhlat ovat nykypäivänä koko kansan juhla, sillä tarjonnan laajentuminen on mahdollistanut hintojen alenemisen. Nykypäivänä yhä useammassa kotitaloudessa juhlitaan rapujuhlia. Hyvin sosiaalisena tapahtumana tunnettu rapujuhla kerää paikalle ystäviä nauttimaan hyvästä ruuasta ja juomasta seurasta puhumattakaan.

Rapujuhlat ovat aina omalaatuiset, sillä järjestäjä määrittää hyvin usein juhlien laadun. Mahdollisuuksia on monia esimerkiksi rapuja voi olla niin paljon, että niitä syödään koko ilta tai sitten ne toimivat vain alku- tai väliruokana. Snapsit sekä laulut ovat perinteikkäitä tapoja rapujuhlissa, mutta ei se mikään rikos ole jättää niitä ohjelmistosta poiskaan.

Katso kuinka keittiömestari Jaakko Kolmonen valmistelee ravut sekä muut herkut!

Etelärannikon mahdollisuudet

Etelärannikolla on rapukauden aikana tarjolla hyvin laaja mahdollisuus pyytää, ostaa sekä nauttia rapuja. Osto mahdollisuus löytyy lähes jokaisesta kaupasta sekä tilanteen mukaan paikallisilta toreilla ja tuottajilla(tiedustele etukäteen). 

Fresh Lake Cottage mahdollistaa myös rapumertojen laskemisen, ravustamisen sekä syömisen. Samalla voit majoittua kauniissa järvimaisemassa hyvin varustelluissa lomamökeissä. Tiedustele ravustaminen ennakkoon ja nauti huikeasta kokemuksesta!

Etelärannikon ravintoloista kannattaa kysellä rapukauden aikana heidän rapu- menu, joko verkosta tai soittamalla. Hyviä esimerkkejä ovat Hotel Sea Front, Ravintola Origo, Mikko Utter

 

Snapsilaulujen sanoja

Rapujuhlien laulut kuuluvat loppukesän rapujuhlien ohjelmaan. Uuden laulun aika on aina ennen pientä ryyppyä. Tässä muutamat snapsilaulun sanat, jotta juhliin saadaan oikea tunnelma!

Helan Går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!

Kokonaan!

Kokonaan
me kerralla kaikki kipataan,
kokonaan
me kerralla kipataan.
Se ken ei kippaa kokonaan
hän ei saa puolikastakaan.
Kokonaan!
Me kerralla kipataan!

Snapsikylpy!

Tilli suussa, kruunu päässä 
sinut pöytään kannetaan.
Paahtoleivän päälle sulle
snapsikylpy annetaan.

 

Kirjoittaja: