Saunassa puhdistuu keho ja mieli

×

Kun puhutaan Suomesta, niin ensimmäiseksi monelle tulee mieleen sauna. Sitä ei voi erottaa suomalaisesta kulttuurista. Ja se on totta, jokainen suomalainen rakastaa saunaa.

Suomessa on arvioitu olevan kolme miljoona saunaa, enemmän kuin henkilöautoja. Kaikki maan asukkaat mahtuisivat halutessaan kylpemään yhtä aikaa. Saunoja on omakotitaloissa, kerrostaloissa, mökeissä, hotelleissa, uimahalleissa, kylpylöissä, risteilylaivoilla ja eduskunnassakin on oma sauna…Saunatiloissa turisteille on laitettu symbolien avulla saunomisohjeet, jotka neuvovat miten toimia. Niitä seuraamalla kokee saunomisen parhaimmillaan.

Historia

Vanhimmat saunat olivat käytössä jo pronssikaudella (1500-900 eaa) ja ne olivat niin sanottuja maasaunoja eli kuoppasaunoja. Keskelle kuoppaa kerättiin kivikasa, jota lämmitettiin. Kun kivet lämpeni, koko kuoppa peitettiin taljoilla riukujen päälle. Kivien päälle valettiin vettä ja kuuma höyry lämmitti tilan. Siellä hikoiltiin ja peseydyttiin.

Kivikaudella saunat nousivat maakuopista maanpinnalle. Hirsirakennuksen sisällä oli iso kiuas ja kiviä lämmitettiin tulella kiukaan yllä monta tuntia, jonka jälkeen savu päästettiin pois ja sauna oli valmis käyttöön. Kylpemisen aikana tulta ei poltettu. Tällaisia saunoja, eli savusaunoja, käytetään nykyäänkin monessa paikassa.

Uloslämpiävät puulämmitteiset kiukaat yleistyivät vasta 1900-luvun alussa. Nämä saunat ovat jatkuvalämmitteisiä. Ne lämpenevät nopeammin ja kiviä ei tarvitse olla paljon.

Sähkölämmitteiset saunat ovat olleet käytössä 1950-luvulta alkaen. Sähkökiuas lämpenee nopeasti muutamassa minuutissa, mutta koko tilan lämmittämiseen tarvitaan enemmän aikaa. Monissa uusissa kerros- ja rivitaloissa on nykyään sauna joka asunnossa.

Sauna parannuskeinona

Sauna on ollut perinteinen parannuskeino. Koska se on puhdas tila, siellä synnytettiin, kupattiin, iskettiin verta, hierottiin ja pestiin vainajat viimeiselle matkalle. Käytetiin saunaa muuhunkin tarkoitukseen. Siellä pestiin pyykkiä, värjättiin lankoja, kuivatettiin yrttejä ja viljaa, valmistettiin maltaita ja savustettiin lihaa.

Uskottiin, että saunoissa asuu oma suojeleva henki, saunatonttu. Se suojelee saunaa ja tuottaa sen isäntäväelle menestystä ja onnea jos saunassa käyttäydytään hyvin.  Saunassa ei saanut kiroilla ja meluta, eikä saanut olla humalassa, ettei suututa tonttua.

Miten saunassa käyttäydytään?

Saunassa kaikki ovat tasavertaisia. Kun kutsutaan saunaan, se on kunnianosoitus vieraille. On epäkohteliasta kieltäytyä.

Saunaan mennään naiset ja miehet erikseen tai yhdessä. Yleensä siitä sovitaan. Yhteissaunassa voi käyttää uimapukua tai kietoutua pyyheliinaan.

Perinteisesti saunassa on himmeä valaistus ja siellä tuoksuu koivu ja terva. Koivun tuoksu tulee vastasta. Talveksi vastoja (vihtoja) kuivataan ja ennen käyttöä niitä liotetaan ensin haaleassa vedessä ja sitten kuumassa. Kuumalla vastalla lyödään kehoa. Se tekee hyvää iholle ja vilkastuttaa verenkiertoa. Vihtominen on Suomessa perinteinen hoitomuoto ja kansanparannushoito.

Saunassa täytyy muistaa juoda vettä. Kiukaalla voi myös paistaa makkaraa jos tulee nälkä.

Mitään tarkkoja ohjeita saunomiseen ei ole. Jos kuitenkin haluat saada vinkkejä, niin saunominen voi mennä kutakuinkin näin: Ensin käydään suihkussa ja sitten löylyyn. Heitetään löylyä vähitellen, totutellen. Sitten vilvoittelemaan ja juomaan. Sen jälkeen uudestaan löylyyn, tällä kertaa otetaan vihta (vasta) mukaan. Heitetään löylyä ja vihdotaan, eli lyödään vihdalla itseään. Vilvoittelemaan ulos tai uimaan, jos vesi on lähellä. Useimmiten on, sillä sauna rakennetaan perinteisesti meren, järven tai joen rannalle.  Pestään keho ja hiukset. Tämän jälkeen, jos siltä tuntuu, mennään vielä jälkikylpyyn. Vaatteet puetaan vasta, kun hikoileminen loppuu. Näin saunotaan ainakin meillä.

Sauna on ihana asia. Rohkeasti kokeilemaan mitä se on ja miltä se tuntuu.

Kirjoittaja: