Suomen kaunein puu löytyy Lohjalta

×

Lohjansaaren eteläosassa sijaitseva Paavolan tammi lumoaa kauneudellaan.

Suomen kaunein puu

Paavolan tammi on tituleerattu Retkipaikka.fi -sivustolla Suomen kauneimmaksi puuksi. Se voitti pronssia sivuston Vuoden retkipaikka -kilpailussa. Suosionsa myötä se on saanut omat netti- ja Facebook -sivut. Siitä on kirjoittanut mm. YLE, Ilta-Sanomat, eri matkailusivustot ja bloggaajat. Metsien kätkeämä -tv ohjelmassa on käsitelty Paavolan tammea ja puu on myös päässyt Retkipaikka -kirjan kanteen.

Kuin satumetsä

Paavolan tammen luokse lähtee lyhyt luontopolku Lohjansaaren koulun pihalta ja auton voikin jättää koulun parkkipaikalle.

Tammea ympäröivät kuuset ovat kuin kuusiarmeija suojelemassa valtiastaan, eli Paavolan tammea. Tammi itsekin on kuin satukirjasta. Puun runko on ympärysmitaltaan 1,1metrin korkeudella 472cm. Eli todella valtava. Sen oksat ulottuvat ainakin kymmenen metrin päähän rungosta ja kasvavat jokaiseen ilmansuuntaan. Puun juuret näkyvät hyvin maanpinnan päällä. Puu seisoo kumpareen päällä, aivan kuin sillä olisi oma valtaistuin, jota kielot koristavat.

Tammesta pidettävä hyvää huolta

Paavolan tammella on arvion mukaan ikää 400-500 vuotta. Puu on säilynyt todella hyvin, joten sitä on varmasti suojeltu nämä vuodet. Joidenkin arvioiden mukaan puuta on jopa palvottu. Jotta puusta olisi iloa meille vielä tulevinakin vuosina, pitää siitä pitää jatkossakin hyvää huolta. Nyt puun ympäriltä on kaadettu kuusia, jotta se saisi enemmän valoa ja paremmat oltavat.

Puun ympäristö on kuivaa, joten tulen sytyttämistä sen läheidyysessaä ei suositella. Paikalliset toivovat myös ettei sen lähellä myöskään tupakoitaisi ja roskat kannettaisiin pois. Puuhun ei tulisi myöskään kiipeillä. Pidetäänhän siis yhdessä hyvää huolta Paavolan tammesta?

Paavolan tammen nettisivut

Paavolan tammen Facebook -sivut

Paavolan tammesta ovat kirjoittaneet ainakin:

YLE, Ilta-SanomatRetkipaikkaRimma+Laura, VisitLohja, Arto Ketola, Pala elämää, Urbaani viidakkoseikkailijatar

Kirjoittaja:
Anni-Elina Torvikoski