Syksyinen kävely Tammisaaressa

×

Tammisaaresta löytyy maamme vanhin kävelykatu ja sen vanhakaupunki on tutustumisen arvoinen paikka.

Tammisaari on viihtyisä paikka myös syksyllä

Minulla oli mahdollisuus päästä Tammisaareen, enkä ollut siellä koskaan aikaisemmin käynyt.

Kävelin satamassa ja otin siellä valokuvia. Aika yksin siellä sain oleilla, nimittäin muutamaa autoa ja ihmistä lukuun ottamatta siellä ei ollut ketään lisäkseni. Sain siis nauttia maisemista ja kuvailla ihan rauhassa. Kyseessähän toki oli maanantai aamu, joten ruuhkaa en odottanutkaan.

Vanhan kaupunki ihastuttaa olemuksellaan

Tästä jatkoin ihanaan vanhaan kaupunkiin. Eriväriset puutalot ja niiden aidat olivat aivan ihania. Eräässä talossa oli kirkkaan punainen ovi, joka erottui täysin vaaleasta talosta.

Tietenkin siinä kävellessä mietin, millaista olisi olla siellä kesällä tai millaista olisi olla talvella. Mutta kyllä siellä nytkin oli aivan ihanan näköistä, kun syksyiset puut hehkuivat eri väreissä ja osa lehdistä oli tipahtanut jo maahankin tuomaan väriä. Ja tosiaan, sain olla ihan rauhassa.

Tammisaaren vanhan kaupungin teiden nimet ovat peräisin satojen vuosien takaa ja kertovat sen aikaisten työläisten ammateista. Katujen nimiä olikin hauska lukea. Sieltä löytyi Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu.

Tammisaaressa on myös hieno kivikirkko, joka on rakennettu 1600 -luvun puolivälissä. 1821 kirkossa syttyi tulipalo, jonka seurauksena kirkko uusittiin.  Kirkkoa ihastelin lähinnä ulkopuolelta ja sen jälkeen jatkoinkin matkaani Tammisaaren keskustaan.

Suomen vanhin kävelykatu

Tammisaaressa sijaitsee maamme ensimmäinen kävelykatu eli Kuninkaankatu. Tuon kadun varrella on paljon erilaisia putiikkeja ja kahviloita. Bongasin sieltä muutaman aivan ihanan sisutusliikkeenkin.

Tammisaaresta löytyy myös Suomen vanhin toiminnassa oleva elokuvateatteri. Tämä oli pakko käydä katsomassa, vaikka sisään en nyt päässytkään.

Nyt olin vain pienen hetken, mutta tiedän, että tulen vielä uudestaan. Silloin aion yöpyä joko Hotel Sea Frontissa tai Motel Marinessa. Tutkia paikkoja tarkemmin ja ehkä jopa käydä elokuvissa Bio Forumissa. Yksi kiinnostava kohde olisi Helene Schjerfbeckin elämä ja taide -näyttely.

Kirjoittaja:
Anni-Elina Torvikoski