Talvinen Tammisaaren saaristo

×

Jotain ainutlaatuista keskellä talvea

Jokainen suomalainen osaa nimetä Suomen matkailun valtit – luonto, puhtaus, tuhannet järvet ja maailman upein saaristo. Usein näistä tulee mieleen kesäiset asiat, vehreät metsät ja liplattava laituri.

Vaikka itsekin suomalainen olenkin, sain kuitenkin kokea jotain ainutlaatuista ensi kertaa elämässäni, kun saavuin Tammisaaren saaristossa sijaitsevaan Sommaröstrandin vierassatamaan. Ja toisin kuin saattaisi kuvitella, en saapunut kesällä, vaan keskellä kylmintä talvea. On nimittäin niin, että Suomen talvi ei ole pelkästään Lappi, vaan paljon, paljon muutakin. Sommmaröstrand tarjoaa monen muun palvelun lisäksi ilmatyynytsafareja saaristoon keskellä talvea. Ja voin vakuuttaa, että talvinen saaristo on jotain melkoisen maagista.

Keskelle ei mitään

Missään ei ole ihmisiä ja rakennuksiakin yllättävän vähän. Minuutin päästä lähdöstä ollaan jo keskellä ei mitään; tai oikeammin keskellä upeaa suomalaista saaristoluontoa. Ilmatyynyalus on jo itsessään melkoisen hauska kokemus, mutta se, että pääset talviseen saaristoon on jotain ihan muuta. Safarin aikana pääsee halutessaan tutustumaan muutamaan saareen ja jos lunta on paljon, on tarjolla lumikenkiä. Ja tietenkin evästä.

Lähellä Tammisaaren keskustaa

Sommaröstrand on siitäkin hauska paikka, että siellä toimii pieni lähikauppa nimeltään Skåldö Fiskebod, joka on ollut auki joka ikisenä päivänä aina vuodesta 1984 lähtien! Voi vain ihmetellä, miten välillä melko haastavissakin saaristo-olosuhteissa tämä on onnistuttu tekemään.

Sommaröstrandiin pääsee omalla autolla – matkan varrella on Skåldön lossi, jolla siirryt oivasti saariston tunnelmaan. Tammisaaren keskustasta matkaa tulee noin 17 kilometriä.

Sommaröstrand
Video ilmatyynyaluksesta

Kirjoittaja:
Jukka Punamäki
Puhelin:
+358 44 713 1753