Uudistunut Tytyrin Elämyskaivos avautuu huhtikuun alussa

×

Lohjalla sijaitseva Tytyrin Elämyskaivos avautuu yleisölle 1.4.2017. Elämyskaivos on avoinna ympäri vuoden.

Ainutlaatuinen käyntikohde

Tytyrin kaivosmuseo avattiin yleisölle vuonna 1988. Siitä lähtien Lohjalla on päässyt vierailemaan Nordkalkin aktiivisessa louhinnassa olevan kalkkikaivoksen museotasolle- 110. Elämyskaivoksessa asiakkaat viedään maanalaiselle opastetulle kierrokselle. Maan alle kuljetaan yhdellä maailman moderneimmalla ja Suomen nopeimmalla asiakashissillä, joka on juuri Elämyskaivokselle suunniteltu. Perinteisen maanalaisen louhoksen valo- ja musiikkishown lisäksi Elämyskaivokseen on valmistunut kaksi upeaa valoteosta, ja vanhat kaivoskäytävät toimivat matkailijoiden ympärivuotisena vierailukohteena. 

Uudet valoteokset ovat Alexander Reichsteinin teos Muodonmuutoksia ja Keimo Valkosen ja Sammatin vapaan kyläkoulun oppilaiden yhdessä tuottama Mustan valon hohde. Muodonmuutoksia käsittelee lapsen kasvua ja kehitystä, ja Mustan valon hohde on kolmiulotteinen geometrinen tilataideteos, jonka lähtökohtana on tyhjä tila, ”musta aukko”.

Teemaluontoisia tapahtumia ja aukioloajat laajentuvat

Sisältöjen lisäksi Elämyskaivokselle kuljetaan jatkossa uutta tieyhteyttä pitkin osoitteeseen Kuilukatu 42, ja Kuilukadulle on valmistunut uusi asiakkaita palveleva vierastupa. Kaivokseen tulee erilaisia teemaluonteisia tapahtumia pitkin kuluvaa vuotta. Huhtikuulla tarjolla on pääsiäiskierrokset, jotka sopivat koko perheelle. Virallisia avajaisia vietettiin 29.3, jolloin avajaisissa juhlapuhujana ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä näki Tytyrin aivan ainutlaatuisena monenlaisen teollisuuden ja matkailun yhdistävänä kiertotalouskohteena. Kohteessa yhdistyvät kaivostoiminta, maailman johtava High-rise teknologia sekä matkailutoiminta. Lintilä totesi, että Tytyri on innovatiivinen esimerkki toimivasta yhteistyöstä eri osapuolten välillä ja juuri tällaisia ennakkoluulottomia avauksia 100-vuotias Suomi ja Suomen elinkeino tarvitsee. 

Kaivosteollisuutta ja historiaa

Kaivosmuseon osuudessa on tietoa kaivosteollisuuden historiasta ja kehittymisestä Lohjalla. Kaivosyhtiö Nordkalkin päivitetyssä näyttelyosuudessa perehdytään kalkinlouhintaan, kalkin käyttöön sekä jatkojalosteisiin. Lisäksi näyttelyssä on mm. vanhoja kaivostyökoneita ja työvälineitä, joita Tytyrissä on kalkinlouhinnassa ollut käytössä.

Lasten kaivosalue

Elämyskaivokseen tulee varattavaksi Tytyrin Tyyra- teemakierros lapsille kevään kuluessa. Tytyrin Tyyra ja Kaivoksen Kalle ovat lohjalaisen graafikko Annastiina Mäkitalon Tytyrin Tyyra kirjasta. Lisäksi lasten kaivosalueelta löytyy mielenkiintoisia kivikätköjä sisältävä suuri hiekkalaatikko, sekä kaiken ikäisille sopiva neppisautorata. 

 

Lisää tietoa aukioloajoista, hinnoista, tapahtumista sekä näyttelyistä www.tytyrielamyskaivos.fi 

Kirjoittaja: