Vierailuni Tytyrin kaivoksessa

×

Äskettäin sain mahdollisuuden käydä tutustumassa Tytyrin kaivokseen. Odotin sitä päivää innostuneesti, koska kävin siellä edellisen kerran noin 15 vuotta sitten. Mietin, miltä se näyttää nykyään.

Muistan, kun minua jännitti ja vähän pelottikin silloin kiivetä funikulaariin, eli vinokuiluhissiin, joka kuljetti siihen aikaan turisteja maanalaiseen museoon. Alhaalla ei näkynyt muuta, kuin rivi pieniä valoja pimeyden keskellä. Minun mukana oli silloin perheeni ja ulkomaalaiset vieraani. Poikiani pelotti myös, en saanut heitä hissiin mukaan, vaan he lähtivät reippaasti alas portaita pitkin, jotka olivat funikulaarin vieressä. Kaikilla oli hauskaa – minua jännitti.

Kaivokseen laskeutuminen

Nykyään Tytyriin vie ihan uusi tienpätkä ja hieno vierastupa vierailijoita varten, missä iloinen matkamuistomyymälän nuori myyjä otti meitä vastaan. Kun kaikki saivat valita sopivan kypärän, alkoi meidän seikkailu. Alas mentiinkin nykyaikaisella, hienolla hissillä, joka oli suunniteltu varta vasten tähän tarkoitukseen. Kyllä oli mukava kyyti, ei tuntunut missään, vaikka kyseessä oli Suomen nopein hissi joka kulkee 10 metriä sekunnissa. Hetken päästä oltiinkin maan alla, museon alueella.

Museo näyttää jotenkin erilaiselta kuin ennen. No, ei ihme, tännehän on louhittu uusi kaivostunneli, johon on sijoitettu geologinen näyttely. Se käsittelee arkeologiaa ja luonnon kehitystä. Tätä, hyvin laajaa asiaa täytyy tulla tutkimaan uudelleen.

Hienot näyttelyt

Itse museo, joka kertoo Tytyrin kaivoksen historiasta ja toiminnasta, on hyvin mielenkiintoinen, mutta minua kiinnosti myös näyttelyt. Esimerkiksi näyttely ”Mustan valon hohde” on jotain sellaista, mitä en ole kokenut aikaisemmin.  Olin ihan eri maailmassa, mustassa aukossa, jossa geometriset eriväriset valomuodot leijailee ympäri. Kaunista!  En halunnut sieltä pois.

Kohokohta on, tietysti, valo- ja musiikkiesitys. Muistan sen tunnelman jo edellisestä kerrasta. Kun valo sammuu, sydän alkaa lyödä nopeammin ja kun kuulet ensimmäiset tahdit ja näet eriväriset valot tanssivan valtavassa tyhjässä tilassa, et muista hengittää, ennen kuin kaikki loppuu. Täällä voisi olla vielä paljon pidempään ja kuunnella musiikin kaikua uudestaan ja uudestaan…

Tytyri on kyllä mahtava paikka. Tänä kesänä kaikki meidän vieraat on ehdottomasti vietävä tutustumaan museoon. Tällaista ei ole muualla.

Kirjoittaja: