Vivamo 100 vuotta

×

Vain neljän kilometrin päässä Lohjan keskustasta, kauniilla paikalla Lohjanjärven rannalla, sijaitsee Kansan Raamattuseuran loma-ja kurssikeskus Vivamo. Tänä vuonna paikka juhlii jo 100 vuoden ikään ehtinyttä historiaansa.

Vivamon värikäs historia

Vivamon juuret juontaa siis jo vuoteen 1916, jolloin helsinkiläinen senaattorintytär Karin af Björkesten osti paikan Vohloisten kartanon paronilta, Cronstedilta. Myöhemmin Björkesten lahjoitti Vivamon edelleen eteenpäin Iitin Perheniemen kartanon tyttärelle, Karin Stråhlelle. Elämä Vivamossa oli alkuun hyvin vaatimatonta ja paikassa keskityttiin eniten rukoukseen ja Raamatun tutkiskeluun. Lisäksi tietenkin otettiin saapuvia vieraita vastaan.

1950 – luvulla Karin Stråhle ja hänen siskonsa Mary halusivat lahjoittaa Vivamon jollekin kristillisille järjestölle. Sattumalta Kansan Raamattuseura, joka oli perustettu sotien jälkeen, etsi itselleen sopivaa paikkaa asettua. Tarina kertoo, että vuonna 1952 Raamattuseuran ensimmäisen puheenjohtajan, Mauri Tiilikaisen vieraillessa Vivamossa, hän hän puki tunteensa legendaarisiksi sanoiksi: ”Totisesti, tämä paikka on Jumalan valtakunnan tarkoitusperiä varten”. Niinpä Karin ja Mary Stråhle lahjoittivat Vivamon Kansan Raamattuseuralle. Ainoa toive sisaruksilla oli, että he saisivat jäädä alueelle asumaan. Uuden isäntäväen asetuttua Vivamoon elämä vilkastui ja aloitettiin muun muassa rippikoululeirit, joita Vivamossa järjestetään kesäisin vielä tänäkin päivänä.

Juhlavuoden teemana kädet

Teemana kädet kertovat Vivamon palvelevista käsistä koko sen pitkän historian ajalta. Karin Stråhle, joka sai Vivamon lahjoituksena helsinkiläiseltä senaattorintyttäreltä Karin af Björkesteniltä, oli menettänyt kätensä puimakoneonnettomuudessa vuonna 1927. Käden menettäminen ei estänyt Stråhlea jatkamaan työtä Vivamossa. Tänäkin päivänä Vivamon museon vitriinistä löytyy puinen käsi, joka kertoo Karin Stråhlen sinnikkyydestä jatkaa työtään ja hoitaa hengellistä kutsumusta käsillä palvellen. Teemana kädet näkyy erilaisissa ohjelmissa pitkin juhlavuotta.

Vuosi 2016 täynnä ohjelmaa

Vivamon 100-vuotisen taipaleen kunniaksi vuonna 2016 järjestetään erilaisia tapahtumia. Kerran kuussa koko vuoden ajan järjestetään Raamattuseminaareja, joissa keskitytään ajankohtaisiin teemoihin. Seminaareissa käsitellään mm. sotaa ja rauhaa, Raamattua ja tiedettä ja sitä, onko Raamattu jumalallinen vai inhimillinen. Vivamon sivuilta voi tarkistaa Raamattuseminaarien tarkemmat ajankohdat.

Raamattuseminaarien lisäksi tarjolla ohjelmistossa on esimerkiksi musiikkinäytelmä Kädet,  kaksi juhlaleiriä (12.-15.5.2016 teemana kiitollisuus ja uskollisuus sekä 28.-31.7.2016 teemana tulevaisuus ja toivo), kädet – valokuvauskilpailu ja kädet – valokuvausnäyttely valokuvauskilpailun sadosta. Näiden lisäksi tietenkin juhlitaan pääsiäistä, joulua ja uutta vuotta. Koko juhlavuoden 2016 ohjelman voi käydä lukemassa Vivamon sivuilta

Vivamo on käymisen arvoinen

Vivamo on kohteena ehdottomasti käymisen arvoinen. Se sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turustakin matkaa autolla kertyy vain vähän reilu tunti. Helsingistä on mahdollista matkustaa myös bussilla Lohjan keskustaan ja osa busseista kulkee myös perille asti. Osoite Vivamoon on Vivamontie 2, 08200 LOHJA.

Käy tutustumassa loma – ja kurssikeskus Vivamoon  ja suuntaa Lohjalle, Länsi – Uudellemaalle!

 

 

http://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/loma-_ja_kurssikeskukset/vivamo_-_lohja
Kirjoittaja:
Suvi Mäkinen