Hanko

×

Särmikäs pikkukaupunki aavan meren äärellä

Hanko on aurinkokaupunki valon ja hyvän olon etsijöille. Kesäinen paratiisi, joka on luotu hiekkarantoja ja salaisia sopukoita rakastaville. Historiallisen kylpyläkaupungin viehättävä ilmapiiri, lukuisat värikkäät tapahtumat, houkuttelevat ravintolat ja rentouttava merellisyys ovat jopa antaneet aihetta puhua Suomen Hamptonista tai Suomen Rivierasta.

1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian, ainutlaatuisen rannikkoluonnon, sykkivän kulttuurielämän ja monipuolisen ravintolatarjonnan vuodenaikojen vaihteluja unohtamatta.

Hanko tarjoaa rantaelämyksiä joka makuun, kaupungilla on rantaviivaa 130 km, josta 30 km on hienoa hiekkarantaa. Uimarannat ovat aina lähellä. Luonnonkaunis Suomen eteläisin kärki sijaitsee Hangossa, ja houkuttelee ympäri vuoden ulkoilemaan ja nauttimaan ulkosaariston ainutlaatuisesta luonnosta. 

Ympärivuotinen Hanko on särmikäs ja kiehtova. Se on sekoitus ulkosaariston kauneutta, hiljaisuutta, kiihkeitä elämyksiä syysmyrskyssä ja pikkukaupungin luovaa hiljaiseloa. Ennen kaikkea, Hangossa on aikaa omille ajatuksille. 

Hankoon on helppo tulla: mukavasti junalla tai linja-autolla suoraan keskustaan. Helsingistä matkaa on 127 km ja Turusta 141 km. 

Dramaattinen historia
Hangon dramaattinen historia on läheisesti kietoutunut merenkulkuun. Satamapaikkana Hankoniemi mainittiin ensimmäisen kerran 1200-luvun lopussa. 1400-luvulta lähtien käytettiin satamana “Hauensuolta”, kapeaa salmea kahden saaren välissä eteläisimmän kärjen edustalla. Saarten kallioihin ovat merenkulkijat hakanneet satoja nimiä ja vaakunoita suotuisampia tuulia odotellessaan. Hangon satama otettiin käyttöön rautatien valmistuttua vuonna 1873 ja Hangon kaupunki perustettiin vuonna 1874.

Ihastuttava Kylpyläpuisto

Hangon kylpyläpuiston rakennukset muodostavat ainutlaatuisen huvila-alueen ja aikakausi itsessään on uniikki osa historiaa. Kuuluisa Hangon kylpylä oli toiminnassa 1879-1939 ja silloin ajan kuuluisuudet paistattelivat siellä päivää toistensa loisteessa. Huomattava osa huviloista on säilynyt tähän päivään asti, ja niiden näyttävät tornit, kuistit ja parvekkeet ovat kaikkien ihailtavissa.

Hangon kesä on tapahtumia täynnä

Hanko on kuuluisa tapahtumistaan. Kesäviikkoina katukuvassa vilisee viikosta riippuen tennispelaajia, purjehtijoita, teatteriystäviä, bridgepelaajia tai moottoriveneilyn ja melonnan harrastajia. Hankoon tullaan harrastamaan, viihtymään ja viettämään päivää merellisessä ympäristössä - tapahtumien joukosta löytyy jokaiselle jotakin. Katso parhaat menovinkit tapahtumakalenterista!

Monipuolinen ravintolatarjonta

Tuskin missään muussa pienessä kaupungissa on niin monipuolista ravintolatarjontaa kuin Hangossa. Täällä viihdyt persoonallisissa ravintoloissa, joista jokaisella on oma tarinansa. Ruokaile Itäsataman vanhoissa tunnelmallisissa makasiineissa tai avoimen merimaiseman äärellä. Meren antimet houkuttelevat ja lähituotetut raaka-aineet ovat keskiössä; paistettua kampelaa, ahventa, lammasta vaiko rapuja ja monipuolinen saaristolaispöytä?

Klassisten skandinaavisten annosten lisäksi löydät jännittäviä italialaisia tuorepastavaihtoehtoja, sushia sekä hampurilaisia lähialueen luomulihasta. Kausittain Hangosta löytyy usein myös mielenkiintoisia pop up -ravintoloita.

Hyvinvointi ja ulkoilu

Hanko on ihastuttava paikka ympäri vuoden ja kaupungista löytyy kävelymatkan päästä monta tutustumisen arvoista kohdetta. Merellisiä ulkoilureittejä löytyy useampia, hyvinvointia keholle ja mielelle tarjoavat eri aktiviteetit kuten melonta, talviuinti, SUP-lautailu, jooga, surffaus, golf, tennis tai frisbeegolf. 

Ulkoiluun voit valita vaikka yhden seuraavista kävelyreittiehdotuksista:

-Puistovuoren Rakkauden polku on noin 1,5 km pitkä kävelyreitti, joka vie sinut ajassa 1800-luvun loppupuolelle, jolloin Rakkauden polku rakennettiin kylpylävieraille. Laajalla tasaisella kalliolla oli ilmakylpyjä varten aidattu alue, jossa myös emigrantit siirtolaisaikoina tanssivat odotellessaan laivan lähtöä Amerikkaan. Puistovuorella kulttuurihistoria yhdistyy upeaan luontoon. Niemeltä aukeaa ihastuttava näkymä Itämerelle. Täällä voit nähdä myös sota-aikaisia jäännöksiä sekä Nordenskiöldin maljan, kaupungin ensimmäisen muistomerkin. Tämä kertoo tutkimusmatkailija Nordenskiöldin käynnistä Hangossa, Express-höyrylaivalla vuodenvaihteessa 1880-1881.

-Lähde arkkitehtuurikävelylle Hangon keskustassa ja anna rakennusten herätä henkiin. Kaupungin lyhyestä historiasta riippumatta Hanko tarjoaa yllättävänkin rikasta arkkitehtuuria. Lyhyen kävelymatkan piiristä löydät rakennuksia, joiden arkkitehteinä ovat olleet mm. Theodor Höijer, Lars Sonck, Selim A Lindqvist, Waldemar Aspelin, Wivi Lönn ja Viljo Revell. Nouda oma esitteesi tai varaa opastettu kiertokävely Hangon matkailutoimistosta!

-Hangon historia perustuu kaupungin erinomaiseen sijaintiin suojasatamineen. Nämä suojasatamat houkuttelivat niin kauppalaivoja kuin sota-aluksia ja niinpä Hangon historia on sangen sotaisa. Tänäkin päivänä Hangossa on monta mielenkiintoista paikkaa, jossa sodan jäljet on vieläkin nähtävissä. Osoitteessa www.hangonsotahistoria.fi pääset tutustumaan sotahistoriaan ja sivustolta löytyvän kartan avulla löydät perille kohteisiin.

Hyljesafari tai Bengtskärin majakka

Hangossa on helppo viettää unohtumaton päivä merellä. Vieraile majakalla, näe Itämeressä elävät hylkeet tai Hauensuolen historialliset kalliokaiverrukset. Kesäaikaan voit tehdä päiväristeilyn Pohjoismaiden korkeimmalle majakalle, Bengtskärille tai vierailla Russarön tai Gustafsvärnin linnakesaarilla. Hyljeristeilyllä voit lähietäisyydeltä nähdä Itämeressä eläviä harmaahylkeitä. 

“Saariston vieraskirja" Hauensuoli on ainutlaatuinen nähtävyys. Kyseessä on kahden luodon välissä oleva kapea, suojaisa salmi, jossa merenkulkijat aikoinaan odottelivat suotuisia tuulia. Täällä suojaisessa satamassa on säilynyt 640 kallioihin kaiverrettua nimeä ja vaakunakilpeä, jotka kertovat aateliston, sotilaiden ja kauppiaiden matkoista jo 1500-luvulta lähtien. 

Hangon nähtävyydet

Hangon vesitorni on kaunis maamerkki ja myös huikea näköalatorni, joka kohoaa 65 m merenpinnan yläpuolelle. Näköala merelle on häikäisevä ja vesitorni on ehdottomasti vierailun arvoinen. Tämän lisäksi kaupungista löytyy useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä, nämä löytyvät kokonaisuudessaan Hangon matkailun nettisivuilta.

Matkailuneuvonnan nettisivut:
Matkailuneuvonnan sähköposti:
Matkailuneuvonnan puhelin:
+358 19 2203411
Matkailuneuvonnan osoite: