Lohja

×

Lohjanjärvi ja Tytyrin Elämyskaivos Lohjan matkailun kärkiä

Monipuolinen kulttuuritarjonta, omena- ja hedelmäpuiden värittämä rikas kalkkiperäinen luonto Lohjanjärven rannoilla sekä Tytyrin Elämyskaivos ovat Lohjan houkuttelevimpia matkailun kärkiä. Lohjan luonto ja kulttuuri tulevat parhaiten tutuiksi ympäri vuoden kaupungissa järjestettävien tapahtumien myötä. Oma kaupunginorkesteri, monipuolinen teatteritarjonta ja liikunnalliset puitteet ja osaaminen mahdollistavat unohtumattomia ja onnistuneita kohtaamisia. Mökillä, puhtaiden vesien äärellä, on helppo ammentaa voimaa arjen kiireiden keskellä.

Lohja sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja reilun tunnin Turusta. Lähes 50 000 asukkaan kaupungissa on hyvät ja monipuoliset palvelut sekä useita vaihtoehtoja ruokailuun ja kahvitteluun ostosten lomassa. Jos sinulla ei ole autoa, Lohjalle pääsee parhaiten bussilla. Vuoroyhteydet Helsingistä ovat tiheät ja julkiset yhteydet Lohjalle löytyvät myös suoraan Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Lohja eri vuodenaikoina

Talvella Lohjalla on parasta erilaiset talviaktiviteetit, hyvät hiihtomaastot, luisteluradat, talvitapahtumat perheille, konsertit ja teatteritarjonta. Keväisin matkailijaa hemmotellaan tuhansien omenapuiden kukkaloistolla ja kalkkiperäisten lehtometsien värikkäällä vuokkomerellä. Kesällä suomalaisen sinisen hetken kruunaa Lohjanjärven aaltojen syleilyssä rentouttava iltamelonta tai kalastajan koukkuun tarttuva maukas kuhasaalis. Kesätapahtumat houkuttelevat ihmiset toreille ja rannoille nauttimaan yhdessäolosta ja kiireettömyydestä. Syksyllä liikutaan ahkerasti luontopoluilla ja kerätään talteen marjat, sienet ja muut kehoa ja mieltä hoivaavat luonnonantimet. 

Lohjan menovinkit

Suurimpia matkailijoita houkuttelevia tapahtumia Lohjalla ovat Rantajamit, Omenakarnevaalit ja Menneen ajan joulumarkkinat. Heinäkuussa Lohjanjärven rannalla Aurlahdessa järjestetään Rantajamit. Usean päivän ajan nautitaan kotimaisista rock-, pop- ja kevyenmusiikin esiintyjistä festivaalihenkisesti. Syksyllä kokoonnutaan juhlimaan sadonkorjuuaikaa Omenakarnevaaleille Lohjan Museon alueelle. Tapahtumassa voi tehdä maistuvia lähiruokaostoksia ja seurata monipuolista perheille suunnattua ohjelmaa. Joulun alla Lohjan Pyhän Laurin kirkon ympäristö täyttyy viikonlopun ajaksi Menneen ajan Joulumarkkinoiden tunnelmasta myyjineen, ohjelmineen ja tietysti joulupukkikin on paikalla. Näiden kävijämäärältään suurimpien yksittäisten tapahtumien lisäksi Lohjalla on konsertteja, näyttelyitä ja liikuntatapahtumia viikoittain. Tapahtumat ovat loistava tilaisuus tutustua paikalliskulttuuriin ja asukkaisiin. 

Lohjan nähtävyydet

Kansainvälisesti kiinnostava ja ainutlaatuinen kohde Lohjalla on Tytyrin Elämyskaivos. Elämyskaivos sijaitsee -110 metrin tasolla maan alla ja opastetulla kierroksella maan uumenissa koetaan kaivostyön historiaa ja teollisuutta sisältävän opastuksen lisäksi sykähdyttävä ääni- ja valoshow maanalaisen kuilun näköalatasanteella. Kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia suomalaisen kulttuurin kohteita ovat Sammatissa Elias Lönnrotin synnyinkoti Paikkarintorppa, Lammintalo ja Johannes Lohilammin museo. Lohjan keskustassa taas voi tutustua paikallishistoriaan ja vaihtuviin näyttelyihin Lohjan Museon, Iso-Pappilan tiloissa. Erikoismuseoina Lohjalta löytyy lisäksi Meijerimuseo, Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä Kaarteen sotahistoriallinen kotimuseo.
Hyvinvoinnin eväitä luonnon lisäksi matkailija löytää mm. Kylpylähotelli Päiväkummun tarjonnasta ja Kisakallion Urheiluopistolta. Kisakalliossa liikunta on pääasia, mutta isot ja monipuoliset tilat mahdollistavat myös monet tapahtumat, kokoukset ja teemapäivät. Päiväkummussa voi rentoutua kylpylähoidoissa, liikkua ja nauttia ympäröivästä luonnosta ja hyvästä ruuasta. Lohjan keskustassa sijaitsee lisäksi viihdeuimala Neidonkeidas, Harjun tekolumi- ja hiihtoladut, jäähalli ja urheilukenttä ja harrastus- ja tapahtumahallina toimiva Tennarin liikuntahalli. 

Mökkivuokraus ja maatilamatkailu

Lohja on kesäasukkaiden paratiisi. Uudenmaan suurin järvi Lohjanjärvi ja useat muut kirkasvetisemmät pikkujärvet Lohjan alueella tarjoavat upeat rannat tuhansille kesämökeille. Lohjalla on n. 8500 kesämökkiä ja kesämökkiläisten loma-ajat näkyvät iloisena vilkkautena eri puolilla Lohjaa. Vuokramökkejä on myös runsaasti tarjolla lyhytaikaiseen lomailuun. Lohjan sijainti alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta mahdollistaa lyhemmätkin pistäytymiset ruuhkan keskeltä mökille rentoutumaan.

Maaseutumatkailun helmiä ovat Karjalohja ja Nummi-Pusula. Upeasti matkailukäyttöön kunnostetut maatilat ja monipuolinen tapahtumatarjonta tutustuttavat matkailijan paikalliseen kulttuuriin, kotieläimiin ja tunnelmalliseen maaseutuun.

Ostokset ja lohjalainen design

Halutuimpia tuliaisia Lohjan matkalta hankitaan paikallisilta käsityöntekijöiltä ja hyvin todennäköisesti mukaan tarttuu myös alueella tuotettuja lähiruokatuotteita. Lohja on Suomen toiseksi suurin omenan tuottaja ja onpa Lohjalla myös oma viinitila Lohjansaaressa. Viinitilan lisäksi Lohjalla on useita omenatarhoja ja paikallista omenaa löytyy yleensä kaupoista aina talvikuukausille saakka. Muita suosittuja tuliaisia ovat Lohjalle suunniteltu oma korusarja, Liessaaren siltaa kuvaavat tekstiilit ja kalkkikivituliaiset.

Ravintolat

Tärkeä osa onnistunutta matkaa on tietenkin hyvä ruoka. Lohjan keskustassa on lukuisia ruokaravintoloita, joissa on tarjontaa ala carté annoksista lounasbuffee-vaihtoehtoon. Lohjalla voi syödä suomalaisen lähiruokaa korostavan tarjonnan lisäksi mm. italialaisen, kiinalaisen, meksikolaisen ja intialaisen keittiön herkkuja. Erityisen omaleimaista Lohjalle on runsas ja laadukas kahvilakulttuuri. Suussa sulavat leivonnaiset huipputason kondiittoreiltamme vievät kielen mennessään ja ystävällisestä palvelusta jää hyvä mieli.

Retkeily ja ulkoilureitit Lohjalla

Luontokohteista kannattaa tutustua ainakin Karkalinniemen luontopolkuun ja sieltä Suomen kymmenen parhaan luolaston joukkoon kuuluvaan Torholan luolaan. Erämaan tunnelman saa parhaiten Karnaistenkorven yli kolmen kilometrin luontopolulta. Karnaistenkorven luontopolulla on käytettävänä kaksi laavupaikkaa ja parkkipaikoilla sekä laavupaikoilla on wc:t. Mystisen ja sadunomaisen tunnelman voi puolestaan kokea Lohjansaaressa Paavolan Tammen juurella. Liessaaren luontopolulle on helppo mennä lasten kanssa ja luontopolun päätteeksi pulahtaa uimaan Liessaaren uimarannalle. Kannattaa samalla ottaa kauniit kaupungin silhuettikuvat Liessaaren sillalta. Karjalohjalla voi tutustua Tammiston Tilan yli 90 vuotta vanhaan Arboretumiin, jossa on yli 250 erilaista puulajia. Lohjansaaressa Fruticetumin hedelmäpuutarhassa voi perehtyä yli 500 erilaiseen hedelmäpuulajikkeeseen.

Matkailuneuvonnan nettisivut:
Matkailuneuvonnan sähköposti:
Matkailuneuvonnan puhelin:
+358 44 369 1309
Matkailuneuvonnan osoite: