Raasepori

×

Raasepori -  kaikkea läheltä

Vain tunnin ajomatkan päässä kaupungin vilskeestä löydät Raaseporin. Kiehtovan merellisen idyllin kalliorantoineen ja vanhan kaupungin puurakennuksineen.

Raasepori on Helsingin ja Turun puolivälissä, suomalaisen historian ja kulttuurin pääakselilla. Raaseporissa on kuusi tähteä: Fiskarsin ja Billnäsin ruukit, Raaseporin linnanrauniot, Mustion Linna, Tammisaaren elävä ja pittoreski kaupunki meren sylissä sekä upea saaristo kansallispuistoineen.

Retkelle Tammisaaren saaristoon

Tammisaaren saaristo ja sen 1 300 saarta kutsuvat tutustumaan saaristolaiskulttuuriin, nauttimaan luonnon antimista ja rentoutumaan niin rauhallisten kuin vauhdikkaidenkin aktiviteettien pariin. Retkeilijöille mieluisia kohteita ovat esimerkiksi Tammisaaren saariston kansallispuistossa sijaitsevat saaret Fladalandet ja Modermagan sekä Älgö ja Jussarö, jonne tehdään kesäisin retkiä Tammisaaren pohjoisstamasta.

Tammisaaren saariston kansallispuisto sijaitsee Suomen Etelärannikolla ja se ulottuu sisäsaaristosta avomerelle saakka. Sisäsaariston suurissa saarissa on erämaajärviä, reheviä metsiä ja kallioisia rantoja. Saarilla voit bongata esimerkiksi hirviä tai valkohäntäkauriita. Ulkosaariston luodoilla pesii tuhansia merilintuja ja puiston eteläisen osan merivyöhykkeellä voi nähdä harmaahylkeitä.

Mereltä tai maalta käsin saat tuntuman saaristoon Bromarvin jokakesäisillä lauantaimarkkinoilla ja kylän juhannusjuhlilla. Samalla voit tehdä tuttavuutta aitoon saaristokauppaan kylän keskustassa. Yöpymismahdollisuuksia on useita. Tammisaaren saaristosta löytyy noin 6 000 mökkiä ja kesähuvilaa.

Sommaröstrandin vierasvenesatamassa kohtaavat toisensa saaristolaiset ja veneilijät. Jutustelun lomassa huolletaan veneiden ruokavarastot, täytetään tankit, saunotaan ja syödään herroiksi kesäravintolassa. Sataman kauppaa ja kahvilaa pidetään avoinna joka päivä, myös talvella.

Ruukit ja vanhat kaupungit lumoavat kauneudellaan

Tammisaaren vanha kaupunki levittäytyy meren rantaan. Kadut ovat olleet sellaisenaan samalla paikalla jo 1500-luvulla. Katunäkymä kantaa kulkijan mannermaisten kaupunkien tunnelmaan. Katujen nimet kertovat entisajan elämästä ja siitä, miten kaupunkilaiset tulivat toimeen. Joulun alla kulkija voi nähdä ruutuikkunoista vilauksen joulukuusesta, vanhasta kaakeliuunista tai peiliovista. Kesällä kujien varrella voi kurkistella suljettujen pihapiirien aitojen yli. Pihoilla viihtyvät entisajan perennat ja keväällä siellä kukkivat tulppaanit, skillat, narsissit, syreenit ja omenapuut.

Vanhan kaupungin kyljessä Raatihuoneentorilla myyvät alueen tuottajat, maanviljelijät ja kalastajat lähiruokaa. Torille johtaa pikkuputiikkien kävelykatu Kuninkaankatu, lempinimeltään Kungsen, maamme ensimmäinen kävelykatu. Keskustan pääkatujen varsilla liiketilojen kyltit kertovat hyvän olon kaupoista ja hoitoloista.

1500-luvun liikemiehet ymmärsivät, kuinka vesivoima voidaan valjastaa hyötykäyttöön. He rakennuttivat masuunit, joissa rautamalmia ryhdyttiin jalostamaan. Raaseporin seudulle perustettiin kaikkiaan viisi ruukkia: Antskog, Billnäs, Fiskars, Mustio ja Åminnefors. Raudan käsittely ruukeissa on jo kauan sitten päättynyt, mutta tilalle on kehitetty uusia toimintoja ja tapahtumia, joiden ansiosta ruukkimiljööt ovat säilyneet elävinä.

Vierailu jollekin ruukkipaikkakunnistamme on antoisaa sekä luonnon että erilaisten tapahtumien johdosta. Fiskars on esimerkiksi kuuluisa Suomen taiteen ja muotoilun keskuksena, kun taas Billnäsissä järjestetään useita kesätapahtumia. Mustiosta puolestaan löytyy Suomen suurin ja samalla eräs maan arvokkaimmista puulinnoista.

Raaseporissa sijaitsee myös yksi maamme komeimmista muinaislinnoista. Ensimmäinen maininta Raaseporin linnasta on 1300-luvulta. Ruotsin kuninkaan valtaa symboloiva linna rakennettiin aikanaan hallintokeskukseksi, mutta hylättiin 1550-luvulla. Nyt kunnostetun linnanraunion vierellä on kahvila ja ravintola sekä suosittu ruotsinkielinen kesäteatteri. Lemmenpolku johtaa linnanraunioilta Snappertunan kylän keskustaan, joka on kuin suoraan Astrid Lindgrenin satukirjoista.

Kesäbussi

Kesäbussi on Raaseporin alueella kiertävä linja-auto, jonka kyydissä pääset vaivattomasti ihailemaan nähtävyyksiä ja tekemään kesän ostoksia hieman pidemmälle. Kesäbussi on hyvä tapa viettää esimerkiksi kesäpäivää koko perheen voimin, sillä kaikki voivat vain nauttia matkustamisesta. Raaseporin Kesäbussi kulkee tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin sekä aamulla, päivällä, että iltapäivällä aikavälillä 27.6.–12.8.2017. Bussi lähtee Tammisaaren Raatihuoneen torilta klo 10, 13 ja 17 ja jatkaa matkaa akselilla Raaseporin linnanrauniot – Karjaan linja-autoasema – Billnäsin puistotie – Fiskarsin tori meno-paluu. Hyppää siis kyytiin reitin varrella ja jää pois missä haluat, lippu on voimassa koko päivän! 

Raaseporissa arvostetaan lähiruokaa

Lähiruoka ja luomutuotteet ovat Raaseporissa jokapäiväistä leipää. Useampikin pienleipomo on kehitellyt omia reseptejään ja paistaa leipää lähituottajien viljelemästä vehnästä ja rukiista. Suomen Etelärannikolta pyydetty kala ja Raaseporin metsistä poimitut sienet ja marjat kruunaavat ateriat. Kaupungin ravintoloitsijat ovatkin ymmärtäneet paikallisten raaka-aineiden merkityksen ja käyttävät niitä runsaasti keittiössään.

Kokeile ainakin Tenholan juustoa, West Charkin laadukkaita lihavalmisteita sekä Backers Bakerin maukkaita saaristolaislimppuja. Näitä voit ostaa Frimansin kyläkaupasta Tenholasta, DeliTukun lähiruokamyymälästä Pohjasta sekä Backersin luomuleipomosta Fiskarsin kupeesta. Café Gamla stanissa Tammisaaren vanhassa kaupungissa voi nauttia omenapuiden varjossa omassa keittiössä valmistettuja suklaa-, mansikka- ja sitruunakakkuja trubaduurien soittaessa taustalla.

Tule junalla, autolla tai veneellä

Raaseporiin on reilun tunnin matka sekä Helsingistä että Turusta tulit sitten junalla tai omalla autolla. Kiireettömien motoristien kannattaa ajaa Raaseporiin historiallista Kuninkaantietä pitkin, joka ulottuu aina Norjan Bergenistä Venäjän Pietariin saakka. Raaseporissa vanhan postitien linjalla on useita keskiaikaisa kirkkoja, ruukkikyliä sekä muita nähtävyyksiä.

Veneilijöitä Raaseporissa palvelee usea vierasvenestama. Jussarön satama on ollut Suomenlahden suosikkisatama useampana vuotena ja Sommaröstrand sekä Tammisaaren vierasvenesatama ovat molemmat saaneet Vuoden vierasvenesatama -palkinnot. Sandnäsuddin satama on vilkas kokoontumispaikka, jossa saaristolaiset ja mökkeilijät järjestävät kirpputoreja ja ohjelmaa.

Matkailuneuvonnan nettisivut:
Matkailuneuvonnan sähköposti:
Matkailuneuvonnan puhelin:
+358 19 289 2010
Matkailuneuvonnan osoite: