Siuntio

×

Meren rannalla metropolialueen äärellä

Siuntio sijaitsee meren rannalla metropolialueen äärellä noin 30 minuutin matkan päässä Helsingistä. Kunnassa on yli 6 200 asukasta. Kunnan asutus sijoittuu kuntakeskuksen, kirkonkylän ja Störsvikin alueille. Kunnan Avainpalvelut ja juna-asema sijaitsevat kuntakeskuksessa. Siuntio täytti vuoden 2015 vuoden aikana 555 vuotta, joten tarinaa historiasta riittää. Ikä näkyy kunnassa siten, että sieltä löytyy uudisrakennusten lisäksi myös historiallisesti arvokkaita alueita. Kunnan asukasmäärä on ollut koko 2000-luvun voimakkaassa kasvussa, mikä näkyy kehittyvinä palveluina, uusina omakotitaloalueina sekä kuntakeskuksen aktivoitumisena.

Toukokuussa Siuntio täyttyy tuhansista käsipalloharrastajista, kun siellä järjestetään vuotuinen Sjundeå Cup. Talveen tuo valoa Lux Musicae, jossa esiintyy vuosittain huippusolisteja. Konserttipaikkoina toimivat tuolloin Siuntion kirkko, Sjundbyn linna sekä Cumulus Resort Siuntion Kylpylän tilat.

Siuntion vaakunaan on otettu vaikutteita Uudenmaan maakunnan vaakunasta ja Pyhästä Pietarista, joka on Siuntion keskiaikaisen kirkon suojelupyhimys. Siuntion vaakunan hopeiset aallot ovat samanlaiset kuin Uudenmaan vaakunassa. Avainsymboli puolestaan kuvaa Pyhän Pietarin taivasten valtakunnan avainta. Suitian ja Sjundbyn linnat muistuttavat menneistä ajoista. Siuntiossa sijaitsee ainoana kuntana Suomessa kaksi keskiaikaista kivilinnaa, Suitian kartanolinna ja Sjundbyn linna. Linnat yhdessä kumpuilevan maiseman kanssa luovat satumaisen näkymän, jota pääsee ihastelemaan myös lähemmin. Siuntio on tunnettu Avainkuntana Kustaa Vaasan ajoista lähtien.

Siuntion historia osana Porkkalan vuokra-aluetta

Siuntion eteläkärki kuului toisen maailmansodan rauhanehtojen mukaisesti aina 1950-luvulle saakka Porkkalan vuokra-alueeseen. Edelleen tuosta ajasta muistuttavat tiestö sekä venäjänkieliset tekstit eri puolilla Siuntiota. Paikalliset matkailuyrittäjät järjestävät aiheesta esittelyjä. Etelä-Siuntion alue tarjoaa monia virkistäytymismahdollisuuksia. Matkailija voi uida joko meressä tai hiekkakuopalla sekä meloa saaristossa tai Siuntionjoella. Siuntion venesatama ja SE-Action Oy:n melontakeskus palvelevat vierailijoita. Lisäksi alueella voi viettää aikaa golfin ja tenniksen parissa.

Cumulus Resort Siuntio Kylpylä tarjoaa majoitusta ympäri vuoden

Cumulus Resort Siuntio Kylpylässä voi majoittua ympäri vuoden nauttien kylpylän monipuolisista palveluista. Kesällä elämyksiä tarjoaa alueen kesäteatteri, ja talvella on mahdollisuus hakeutua lämpimien kylpyjen ja hyvän ruuan pariin. Hyvinvointia, rauhaa ja liikuntaa on tarjolla jokaiselle!

Siuntioon saapuminen

Siuntioon pääsee kantatieltä 51 tai rantarataa junaillen. Juna-asema sijaitsee kunnan keskustassa. Kuntakeskukseen tultaessa ajetaan kantie 51:ltä noin 5 kilometriä pohjoiseen. Etelä-Siuntion Störsvikiin on helpointa saapua autolla. Tällöin käännytään Störsvikin liittymästä ja ajetaan noin kolme kilometriä etelään. Näin päästään melontakeskukseen, uimarannoille ja golfkentälle. Cumulus Resort Siuntio Kylpylä sijaitsee noin kolme kilometriä kuntakeskuksen jälkeen ennen kirkonkylää ja Siuntion jylhää kivikirkkoa.

Juna- ja linja-autovuorojen aikataulut kannattaa varmistaa ennen matkaa. Tarvittaessa juna-asemalta voi jatkaa matkaa taksilla tai Siuntion Avainlinjoilla, jotka palvelevat kunnan sisäisissä kuljetuksissa. Siuntion venesatama sijaitsee kunnan eteläkärjessä, joten merelliseen Siuntioon voi saapua myös veneellä.

Matkailuneuvonnan nettisivut:
Matkailuneuvonnan sähköposti:
Matkailuneuvonnan puhelin:
+358 9 256 4040 (Ab SE-Action Oy)
Matkailuneuvonnan osoite: