Lojo skärgård

×

Rik och mångsidig natur

Lojoön är en stor ö i Lojosjön, endast en timme från Helsingfors. Sjöklimatet och den kalkrika jordmånen gör det möjligt för många sällsynta och utrotningshotade växter att klara sig på ön. Föreningen Maatiainen - Det lantliga kulturarvet ry valde Lojoön till årets kulturlandskap år 2014.

Ön har klassificerats både nationellt och lokalt som ett mycket värdefullt kulturlandskap.

Äppelodlingar

Det mest typiska för Lojoön är de talrika äppelodlingarna, som präglar miljön. Raderna med äppelträd, som flimrar förbi bilfönstret gör att det känns som att köra genom vindistrikten i södra Europa. Äppel i många former kan du smaka på hos Alitalo Vingård, som bl.a. producerar äppelvin, cider och likör. Martinpiha erbjuder hemtrevlig logi och aktiviteter hittar du hos Ravanti Events. Vi rekommenderar också en promenad längs Paavola naturstig där du kan se Lojos största träd, Paavolas ek.

Nära Lojo centrum

Det tar ca 20 minuter att köra från Lojo centrum ut till Lojoön. Om du inte har egen bil, kan Seija arrangera transporten. Från Helsingfors är det bara en timmes väg till Lojoön. Du behöver alltså inte resa utomlands för att smaka på viner och beundra uråldriga träd.

 

Tilläggsuppgifter

Plats:
Lojoön i Lojo
Avstånd från Helsingfors:
80 km, 1 h med bil
Avstånd från Åbo:
140 km, 1h 30 min med bil
När:
Man kan köra med bil till Lojoön året om.
För vem:
Det finns intressant att se och uppleva för hela familjen året om.
Pris:
Gratis
Förfrågningar och bokningar:
.
Telefon:
.