Skärgårdskryssning till Jussarö, den gamla gruvön

×

Öde hus och kompasstörningar

Jussarö är gruvön, som erbjuder en unik kombination av fiske-, sjöfarts-, försvars- och gruvhistoria i Finska viken. Den är skyddad som en nationellt betydelsefull, bebyggd kulturmiljö. Runt den lilla lotsstugan öppnar sig ett vårdat kulturlandskap.

Alla, som har närmat sig ön med hjälp av kompassen har fått gnugga ögonen både en och två gånger. Kompassnålen verkar ha fått fnatt och svänger hit och dit. Orsaken är de stora förekomsterna av järnmalm långt nere i havets djup. Kompasstörningarna har förorsakat många olyckor i vattnen kring Jussarö och i närheten ligger också flera skeppsvrak.

Då järngruvans verksamhet avslutades på 1960-talet blev byggnaderna oanvända och förföll. Finlands försvarsmakt använde sedan Jussarö som övningsplats för stadskrig och träning av stridsdykare.

Jussarös unika natur är skärgårdens juvel

På Jussarö finns fina vandringsleder, längs vilka man kan beundra orörd skog samt utrotningshotade växter och insekter. Om man promenerar från hamnen rakt mot mitten av ön, möts man snart av en förunderlig syn. Mitt i skogen reser sig sönderskjutna betongbyggnader, en fyr samt gruvschakt, som härstammar från 1800-talet. Turisten uppmanas att ta baddräkten med, för längs naturstigen finns en fin badplats, Iron Beach med sina röda klippor. Du kan köpa vägkost med från cafeet i hamnen.

Skärgårdskryssningen fordrar förhandsbokning. Begränsat antal platser.

Tilläggsuppgifter

Plats:
Ekenäs skärgård
Adress:
Avstånd från Helsingfors:
121 km, 2 h 50 min med bil + båt
Avstånd från Åbo:
138 km, 3 h med bil + båt
När:
Kryssningar från Norra hamnen i Ekenäs sommaren 2016
För vem:
Skärgårdsturen till Jussarö passar för hela familjen.
Bra att veta:
Turen tar 5 h 30 min. Rutt: Norra hamnen i Ekenäs – Sommarö – Jussarö – Sommarö – Norra hamnen i Ekenäs. Väderreservation.
Pris:
30.00 € per person, del av resan 15.00 € per person. Under 10 år gratis
Förfrågningar och bokningar:
Telefon:
+358 19 289 2010
Företagets webbplats: