En paddlingstur längs den vackra Sjundeå ån

×

En paddlingstur längs den vackra Sjundeå ån

Vi hade redan under en längre tid planerat en paddlingsutflykt för hela familjen på något tryggt ställe tillräckligt nära Helsingfors. Vi hittade en lämplig plats, Sjundeå ån. Kajak och tillhörande redskap beställde vi per telefon och rutten gick från Sjundeå kyrkbyn till det historiska Sjundby.

Den Gamla Prästgården som utgångspunkt

Vi närmar oss Sjundeå kyrkby och den Gamla Prästgården en sommarlördag, då solen redan stod högt på himlen. Dubbelkajakerna för vår fyrapersoners familj hade vi några dagar tidigare bokat hos företaget SE-Action, som lovade hämta kajakerna till stranden och hjälpa oss att komma iväg. Vi ringde ännu och meddelade att vi blir ca 10 minuter sena. ”Det är ok, vi ses snart”, svarade en glad Susse Ekström från SE-Action.

Den Gamla Prästgården är i privat ägo, så bilen kunde vi inte lämna på prästgårdens parkeringsplats. Vi parkerade vid sidan av vägen, de facto närmare bryggan där vi skulle starta vår färd. Våra dubbelkajaker väntade på bilens släpkärra, så tillsammans med Susse lyfte vi ned dem på bryggan. Vi packade vår vägkost och våra reservkläder i kajakerna. Så ännu lite intruktioner om rutten och säkerhet, varefter den första kajaken sänktes i vattnet. Barnen satte sig framme och de vuxna baktill. Alla hade givetvis på sig SE-Actions paddlingsvästar och kajakernas öppningar täcktes av kapell, som är bra att ha i en farkost, som ligger djupt i vattnet.

Bryggan där vi startade ligger i en krök, där vattnet flyter relativt lugnt. Det svåraste stället kommer emellertid genast efter start: redan efter ca tjugo meter paddlade vi under en bro där passagen är smal och fordrar noggrannhet.

Den första delen av ån från prästgården till sjön Tjusträsk är smal, till största delen kantad av lummig och tät vegetation längs åstränderna. Här såg vi många vackra blå jungfrusländor, som det lär finnas rikligt av kring ån. Före den första sjön finns det knappt någon bosättning längs åstranden, så vi var verkligen ute in naturen!

Till sjön

Sjön Tjusträsk öppnar sig spegelblank framför oss. Vi hade paddlat endast ca tjugo minuter, men det smakade i alla fall gott med lite dricka, så vi tog en paus. Ett stycke från åmynningen fanns stranden, som tillhör Spahotell Rantasipi Siuntio, men vi tyckte inte att vi behövde ta i land. Efter pausen spanade vi ut över sjöns andra strand, där vi skymtade ett hus. Ån fortsatte till vänster om huset. Så iväg igen!

Vi paddlade över sjön utan problem. På andra sidan sjön fortsatte ån betydligt bredare och vattnet strömmade nästan inte alls. Samtidigt korsade vi förresten gränsen till Porkala arrendeområdet. Snart förvandlades de vassbevuxna stränderna till villaträdgårdar. Dessa egnahemshus var belägna i området kring Sjundeå station, så helt i ödemarken var vi ändå inte. Efter stationsområdet vände ån mot vänster och vi paddlade förbi en klippa med trappor ned i vattnet. Denhär platsen lär ha varit Aleksis Kivis badstrand. Efter ytterligare ett litet stycke såg vi pålar, som stack upp ur vattnet. Dessa var grundpålar till en järnvägsbro, som ryssarna hade byggt under arrendetiden. Bron fanns inte längre, endast pålarna var kvar som minne.

Efter en kurva nådde vi vårt slutmål, Sjundby. Det historiska stenslottet verkade mycket intressant och vi kommer säkert tillbaka en annan gång och deltar i en guidad tur för allmänheten. Men nu belönar vi oss själva efter en lyckad paddlingstur med den lokala Sjundby glassen, helt fantastisk.

 

Författare:
Peter Forsström
Telefon:
+ 358 9 256 4040