Jubileumsår på slottet

×

Herrgården – över 200 år gammal – är en av Finlands mest värdefulla

För 30 år sedan köpte Magnus Linder Svartå Slott och därtill hörande område tillbaka till släkten Linder. Man påbörjade omfattande restaureringsarbeten på området och följande sommar inleddes affärsverksamheten på Svartå Slott. Huvudbyggnaden, den över 200 år gamla Herrgården, fungerar idag som museum och är en av Finlands mest värdefulla herrgårdar. Man utförde ett fantastiskt jobb med att restaurera den förfallna herrgården och dess omgivande ägor. Idag omfattar Svartå Slott, förutom museet, även konferensutrymmen, hotellogi, bastur, kockkurser, sommarteater samt en högklassig restaurang.

Kerstin Ilander, som under alla dessa 30 år har verkat som guide i Slottet, har fått så mycket tack och beröm att man knappt kan föreställa sig det. Men det förstår man, då man hör Kerstins levande, intressanta och t.o.m. roliga sätt att föra fram historierna om Svartå Slott och familjen Linder. Hennes hänförande berättelser når barn, skolelever, ungdomar, studerande, par, grupper och pensionärer. Själv följde jag en gång med då Kerstin guidade en grupp barn från ett daghem. Det var helt otroligt hur barnen lyssnade med stora ögon och öronen på skaft på Kerstins historier och de markerade ivrigt då hon ställde kluriga frågor till dem. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att små barn kunde vara så intresserade av de historiska berättelserna att de stod stilla och lyssnade på vad guiden berättade för dem! Nästan varje dag får vi höra beröm såväl via e-post som per telefon eller av gästerna på plats och ställe. Fint att våra gäster ger positiv feedback, det har sporrat och motiverat såväl Kerstin som oss andra, som jobbar på Svartå Slott. Kerstin Ilander är en verklig skatt!

På Svartå Slott finns många skatter, här en av dem:

Slottskrogen serverar läcker närmat, som smälter i munnen. Vår restaurang verkar i den stämningsfulla och historiska byggnaden, som tidigare fungerade som vagnslider. Vårt prisberlönta kök satsar på färska, ekologiska och närproducerade ingredienser, redan tanken på detta smakar gott! Vi är mycket stolta över vårt fina kök och vår goda service!

White Guide Nordics listade Slottskrogen bland de bästa nordiska restaurangerna under 2015. Denna guide innehåller 250 restauranger i alla nordiska länder, så detta omnämnande var en stor sak för oss. Vår restaurang fick beröm både för maten och för den goda servicen.

I Smaker från Finlandtävlingen placerade sig Slottskrogen på andra plats år 2012. Restaurangen på Svartå Slott fick en stark andra plats efter den segrande restaurangen. Slottskrogens gäster tackade vår restaurang speciellt för fantastiska smakupplevelser och vackert upplagda portioner i en unik miljö.

En hjärtesak för oss är matens kvalitet och smak samt en god service!

En hjärtesak – såsom för 30 år sedan!

http://www.mustionlinna.fi
Författare:
Taina Sillander
Telefon:
+358 44 362 3276