Lär dig att laga traditionell Ingå potatis gröt!

×

I västra Nyland festar man fisk, potatis och vilda örter. I västra Nyland odlades Finlands första potatisar – som är också det viktigaste råvara i traditionella Ingå gröt, mättande potatisgröt.

Den finska matkulturen har fått influens från både öst och väst. Under förhistoriska tiden fanns det bara två bosättningscentrum i Finland: en i Ladoga-Karelen och den andra i Turku och Kokemäki region. För att det fanns så lite kontakt mellan de här regionerna, formades två helt olika matkulturer i Finland.

I öst lagade man mest mat i ugn. I stora bakugnar bakade man bröd, paj, pirog, gratänger med olika grönsaker, fisk och kött och grytor. I finländska hus i öst bakade man färskt bröd varje dag, då man i väst bakade surdegsbröd bara ett par gånger om året. I väst var det mer vanligt att laga mat i kittel över eld. Soppor, fisk och skaldjur var väldigt populärt. Olika tillredningssätt gjorde att de två regionerna blev kända under olika namn: öst kallades ugnsmat området och väst för soppa området.

Förr i tiden i Finland levde man i naturahushållning, så mat var lagat från de råvaror som var användbar i var och ens egen region i olika säsongerna. Det var så regionala och traditionella rätter uppstod. Trots att de regionala skillnaderna har minskat med tiden är varje landskap oerhört stolta över sina egna traditionella läckerheter.

Västra Nylands matkultur: havets läckerheter och influens från väst

Västra Nylands och den historiska Nylands matkultur är mångsidig. Regionen har fått influens från andra regioner med migration. Kontakter med egentliga Finland, Tavastland och Södra Karelen har alltid varit starka.

Herrgårdar har spelat en viktig roll i inträde av nya mattraditioner. Rätter som herrskap åt i sin kalas, var snart en normal del av böndernas diet. Herrgårdar adopterade nya sätt av odling och matlagning från Sverige. Herrgårdar i västra Nyland var de första i Finland att börja odla grönsaker i växthus. Det var Fagerviks herrgård i Ingå som odlade Finlands första potatisar.

Västra Nyland ligger nära av sjön, och havets närhet har alltid influerat regionens matkultur. När man fick färsk fisk från havet, saltade eller torkade man det att hålla smak och kvalitet. På kustens klipporna växtes vilda gräslök som man brukade använda för kryddning. Med fisk serveras ofta potatis kokt på många olika sätt. I kalasen åt man sillsallad, köttbuljong, olika ost, aladåb, rullsyltan, lokal fisk och potatisrätter.

Upptäcka traditionella Ingå gröts recept!

Ingå gröt kallas ofta som Västra Nylands landskapsrätt. Ingå gröt kokas av potatis och vete- eller rågmjöl. Gröten smakar bäst med kallt mjölk och smör. Se även Ingå gröts recept och upptäcka mera finska rätter på kartan!

 

INGÅ GRÖT

INGREDIENSER

1 kg potatis
vatten
0,5 l mjölk
1 dl mjöl
salt

TILLAGNING

  1. Koka potatisen i osaltat vatten. Häll ut vattnet och håll den åt sidan. Mosa potatisen, tillsätt mjölk och en del av potatisvattnet. Fortsätt att lägga till mer vätska så att blandningen blir en tunn soppa. Koka upp och tillsätt mjöl så att du får en fast blandning. Koka tills all mjöl absorberas. Krydda med salt och servera med smör.

 

Upptäcka mera finska rätter på Smaker av Finland kartan:

 

Smaker av Finland av ExpediaFI

Text: Iiris Lagus
Källor: ruokatieto.fi (recept också), inkoo.fi

Författare: