Lojoön, årets kulturlandskap 2014

×

Lojosjöns pärla

Föreningen Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry valde år 2014 Lojoön till årets kulturlandskap.

Lojoön finns i Lojosjön, som finns i Lojo, som finns i västra Nyland, som finns i södra Finland. Det är en timmes körväg från Helsingfors till Lojoön. Naturen på Lojoön är exceptionellt rik och mångsidig, väldigt annorlunda än i det övriga Finland. Orsaken är de rika kalkbestånden i Lojoöns berggrund. På området finns många sällsynta och utrotningshotade växter.

Äppel

Det som jag själv bäst tycker om på Lojoön är de många äppelodlingarna. Bl.a. Alitalos äppelvingård har stora äppelodlingar med tusentals äppelträd. Det känns nästan som om man skulle komma till Provence eller Toskana. Raderna med äppelträd flimrar förbi bilfönstret då man kör längs vägen på ön. När man väl har utforskat äppelodlingarna kan man avsluta turen med ett glas vin eller cider. På några kilometers avstånd finns också andra ställen att besöka på Lojoön, t.ex. Elegans, som är både antikhandel och blomsteraffär samt Martinpiha med logi, café och shoppingmöjligheter.

Paavolas ek

En av de finaste sevärdheterna på ön är eken i Paavola, som troligtvis är det största trädet i Lojo. Eken finns på Paavola naturstig. Och visst är ju Lojosjön fantastisk, den är ju södra Finlands största sjö. Det finns många möjligheter till aktiviteter runt sjön: T.ex. kan du hyra en båt med guide för en fisketur.

En annan värld

Jag bor i Helsingfors och ibland klagar jag för min hustru över hur jag är utled på allting och vill resa till fjärran länder. Kanske det kan kallas kliché, men så långt behöver vi ju faktiskt inte resa. Bara en timmes väg och du är i en helt annan värld.

 

http://www.visitsouthcoastfinland.fi/aktiviteetit/lohjan-saaristo/
Författare:
Jukka Punamäki
Telefon:
+358 44 713 1753