Raseborg runt med barnen

×

Att resa runt i Finland med en barnfamilj är praktiskt på flera olika plan. För det första undviker man den värsta packningsstressen och för det andra så tar det tar inte länge att ta sig från plats A till B. Raseborg ligger endast en timmes resa från huvudstadsregionen och Åbo, vilket gör det avsevärt lättare att åka iväg med släpet för en eller två dagar eller varför inte en hel vecka! Men vad gör man då här hemma i Finland med barnen istället för att busa på stränderna i södern? Här har jag samlat våra bästa tips för en Raseborgsvisit med barnen. 

Spökhistorier i Svartå slott

Första hållplatsen är Svartå slott. Ta med barnen på en guidad tur för att upptäcka slottets under och lyssna på spökhistorier. Hitta favoritstatyerna i parken och känn er som riktiga prinsessor eller prinsar i lusthuset.

Träff med smeden och glasblåsaren i Fiskars

Efter ett smakprov på slottsliv är det dags för ett besök i Fiskars bruk. Mitt i bruksidyllen hittar ni barnens paradis – en lekpark som man själv också skulle ha tyckt om att leka i som liten! Efter allt klättras och gungas kan ni alla behöva en paus och då är det bara att gå till glasskiosken intill parken. Ett annat hett tips för ett kortbesök i Fiskars är att titta in i verkstäderna. Ta med barnen och följ med hur smeden smider otroliga konstverk eller gå till glashyttan och blås tillsammans ett glasföremål till minne av besöket.

Äventyr i ett medeltida slott

Till näst stannar vi vid Raseborgs slott i Snappertuna. Ruinerna är ett spännande ställe för såväl små som stora och det lönar sig att reservera gott om tid för att besöka slottets alla hörn och kanter. Alternativt kan barnen bekanta sig med området genom att delta i en tidsresa för barn som ordnas under somrarna. En annan succé är att gå på Kärleksstigen som börjar 500 meter från slottet och ta en titt på fåren längs stigen och vid Forngårdens museum. När det börjar kurra i magen kan man gotta sig i Slottsknektens stuga eller breda ut en filt på grässlätten intill slottet och njuta av en picknick som kungarna på slottet.

Skattjakt och höga höjder

Nu är det dags att styra kosan mot idylliska Ekenäs. För en snabbvisit i staden är det bara att hoppa på citytåget Luffar’n och åka runt. En annan hit bland barnen har varit Stjärnjakten, då man med hjälp av en karta klurar ut gåtor som samtidigt tar en till stadens viktigaste sevärdheter.

Barnens favorit i Ekenäs är definitivt Stallörsparken. Här kan man klättra i ”Myran” i Lejonparken eller ta ett dopp i havet. Intill stranden finns en minigolfbana där barnen kan utmana föräldrarna. I ett av de röda magasinhusen ligger Naturum som bjuder på intressant information om skärgårdens natur på ett barnvänligt sätt.

Till sist kan man kliva upp i gamla vattentornet på biblioteksbacken. Uppe på toppen öppnar det sig en 360 graders utsikt över Ekenäs och ni kan tillsammans försöka hitta alla ställen ni besökt under dagen. Bättre sätt att avsluta dagen än med en bit av Café Gamla Stans chokladkaka finns det inte, eller hur?

 

 

http://www.visitraseborg.fi
Författare:
Kaisa Korpinen
Telefon:
+359 19 289 2010