Vintern i Ekenäs skärgård

×

Något unikt mitt i vintern

Varje finländare kan räkna upp det bästa med att turista i Finland: den rena naturen, de tusentals sjöarna och världens finaste skärgård. Alla dessa får en att tänka på sommaren – gröna skogar och en gungande brygga vid stranden.

Fastän jag själv är finländare, fick jag för första gången i mitt liv uppleva något verkligt unikt då jag kom till Sommaröstrands gästhamn i Ekenäs skärgård. Och, nej, jag kom inte dit på sommaren, utan mitt i smällkalla vintern. Nu är det nämligen så, att Finland på vintern inte bara är Lappland utan väldigt mycket annat också. Förutom all annan service, erbjuder Sommaröstrand under vintern utflykter med svävare (hovercraft). Och jag kan intyga att skärgården på vintern är magisk.

Mitt i ingenstans

Inga männniskor syns till och det finns också förvånansvärt få byggnader. En minut efter start är vi redan mitt i ingenstans; eller rättare sagt, mitt i den fantastiska finska skärgården. Svävaren är i sig en rolig upplevelse, och det att man kan komma ut i skärgården på vintern är någonting helt annorlunda. Om vi vill kan vi gå iland på några holmar under skärgårdssafarin och om det finns rikligt med snö, så får vi prova på att gå med snöskor. Förstås har vi matsäck med oss.

Nära Ekenäs centrum

Sommaröstrand är en trevlig plats och speciellt värt att nämna är den lilla skärgårdsbutiken, som varit öppen varje dag, året om ända ända sedan 1984. Man kan bara förundra sig över man klarar den bedriften i de svåra förhållandena i skärgården.

Till Sommaröstrand kommer du med egen bil. Du åker över med Skåldö landsvägsfärja, och senast då kommer du in i den rätta skärgårdsstämningen. Från Ekenäs centrum är det ca 17 kilometer till Sommaröstrand.

Sommaröstrand

Video om svävaren

 

Författare:
Jukka Punamäki
Telefon:
+358 44 713 1753