Hangö

×

Den charmiga småstaden vid det öppna havet

Hangö är solstaden för dig, som söker ljus och välbefinnande. Ett sommarparadis för dig, som älskar sandstränder eller hemliga platser där  du får vara ifred. Den historiska kurorten med sin charmiga, havsnära atmosfär, sina färggranna evenemang och sina lockande restauranger kallas inte utan orsak för Finlands Hampton eller Finlands riviera.

Hangö, drygt 100 km väster om Helsingfors, grundades åt 1874 och är en småstad i ordets bästa bemärkelse. Den charmiga södern i Finland erbjuder turisten en fascinerande historia, en unik kustnatur, ett pulserande kulturliv och ett mångsidigt utbud av restauranger under alla olika årstider.

Hangös stränder erbjuder upplevelser för alla och envar. Staden har 130 km strand, av vilket 30 km är finaste sandstrand. Badstränderna är således alltid nära dig. Finlands sydligaste spets finns i Hangö och lockar dig att njuta av den vackra yttre skärgårdens unika natur året om.

Hangö är charmig och fascinerande för turisten under alla årstider. Hangö är en blandning av den yttre skärgårdens skönhet, tystnad, häftiga upplevelser i höststormen och småstadens kreativa, stilla liv. Framför allt finner du plats, tid  och inspiration för dina egna tankar i Hangö.

Det är lätt att komma till Hangö från Helsingfors:  Både bussen och tåget för dig från Helsingfors centrum till Hangö centrum.  Avstånd från Helsingfors är 127 km och från Åbo 141 km.

Dramatisk historia

Hangös dramatiska historia har alltid varit starkt förknippad med sjöfarten. Hangö udd nämndes som hamnplats för första gången redan i slutet av 1200-talet. Fr.o.m. 1400-talet användes ”Gäddtarmen” som hamn. Gäddtarmen är ett smalt sund mellan två holmar utanför Finlands sydligaste spets. I väntan på lägliga vindar har sjöfararna ristat in hundratals namn och t.o.m. släktvapen i klipporna på holmarna. Då järnvägen till Hangö blev färdig togs Hangö hamn i bruk och 1874 grundades Hangö stad.

Den vackra Badhusparken

Byggnaderna kring Badhusparken i Hangö utgör ett unikt villaområde och badhusepoken är också en unik del av Hangös historia. Det berömda badhuset i Hangö verkade under åren 1879 – 1939 och den tidens celebriteter solade sig där i varandras glans. Största delen av villorna finns ännu kvar och du kan beundra de fina tornen, verandorna och balkongerna.

Hangö sommar är full av evenemang

Hangö är bekant för sina evenemang. Under sommarveckorna fylls stadsbilden av tennisspelare, seglare, teatervänner, bridgespelare, paddlare eller motorbåtsentusiaster .Till Finlands sydligaste stad kommer man för att utöva sin hobby, för att trivas och för att spendera dagen i en havsnära miljö. Evenemangen, som varierar från vecka till vecka, erbjuder något för envar. Kolla vår evenemangskalender!

Mångsidigt utbud av restauranger

Få småstäder i Finland kan ebjuda ett så mångsidigt utbud av restauranger som Hangö. Du kommer att trivas i de personliga restaurangerna, som alla har sin egen historia. Välj mellan öppna havsvyer eller den fina stämningen i Östra Hamnens gamla magasiner. Havets läckerheter lockar och de närproducerade ingredienserna spelar en viktig roll i Hangököken; stekt flundra, abborre och lamm. Eller kanske du hellre väljer kräftor eller det stora skärgårdsbordet?

Förutom den klassiska skandinaviska menyn, finns det även sushi, spännande italiensk färskpasta av olika slag samt hamburgare gjorda på ekologiskt kött som är producerat i närområdet. Också intressanta pop-up restauranger uppstår i Hangö, allt beroende på säsongen.

Välmående och uteliv

Hangö är en härlig stad under alla årstider och erbjuder många intressanta besöksmål på promenadavstånd från centrum.  Vi har många havsnära vandringsleder och olika aktiviteter som paddling, SUP-paddling, vinterbad, yoga, surfing, tennis eller frisbeegolf erbjuder välmående för både kropp och själ.

Du kan välja mellan följande promenadrutter:

- Kärleksstigen på Parkberget är ca 1,5 km lång och för dig tillbaka till slutet av 1800-talet, då Kärleksstigen byggdes för badgäster. På den vida, jämna klippan fanns ett område, som var reserverat för luftbad. Här dansade också emigranterna under emigrantperioden medan de väntade på att båten skulle avgå till Amerika. På Parkberget sammanförs kulturhistorien med den magnifika naturen. Udden erbjuder en fantastisk utsikt över Östersjön. Här ser man också konstruktioner, som härstammar från Finlands krig, och Nordenskiölds bål, det första minnesmärket i Hangös historia. Minnesmärket restes till minne av upptäcktsresande Nordenskiölds besök i Hangö med ångfartyget Express i årsskiftet 1880-1881.

- Gå på arkitekturpromenad i Hangö centrum och låt byggnaderna vakna till liv. Trots att staden har en rätt kort historia, erbjuder Hangö en förvånansvärt rik arkitektur. På en kort promenad hittar du byggnader ritade av Finlands främsta arkitekter, bl.a. Theodor Höijer, Lars Sonck, Selim A Lindqvist, Waldemar Aspelin, Wivi Lönn och Viljo Revell. Hämta en broschyr eller boka en guidad arkitekturpromenad på Hangö turistbyrå.

- Hangös  historia baserar sig på stadens utmärkta läge med skyddade hamnar. Finlands sydligaste hamnar lockade såväl handelsfartyg som krigsfartyg, vilket innebär att Hangös historia är rätt krigisk. Ännu idag finns det många intressanta platser där krigens spår tydligt går att skåda. På sidan http://www.hangokrigshistoria.fi kan du bekanta dig med krigshistorien och kartan på sidan hjälper dig att hitta de olika besöksmålen.

Sälsafari eller Bengtskärs fyr

I Hangö är det lätt för turisten att tillbringa en oförglömlig dag på havet. Besök fyren, titta på sälarna, som lever i Östersjön eller bekanta dig med de historiska inristningarna vid Gäddtarmen. Under sommaren kan du göra en dagsutflykt till Nordens högsta fyr, Bengtskär, eller till fästningsöarna Russarö eller Gustavsvärn. På sälsafari kan du på nära håll se gråsälar, som lever i Östersjön.

”Skärgårdens gästbok” Gäddtarmen är en unik sevärdhet. Gäddtarmen är ett smalt, skyddat sund mellan två holmar, där sjöfarare i tiderna väntade på tjänligare vindar. I denna skyddade hamn har 640 inristningar bevarats. Både namn och släktvapen berättar om adelsmäns, soldaters och handelsmäns resor ända från 1500-talet.

Sevärdheter i Hangö

Vattentornet är ett vackert landmärke och har ett hisnande utsiktstorn, som reser sig 65 meter över havet. Utsikten är hänförande och vattentornet är definitivt värt ett besök.Turisten kan också välja mellan många andra intressanta sevärdheter, som alla finns uppräknade på Hangö turistbyrås hemsidor.

Turistservicecentrum, hemsidor:
Turistservicecentrum, e-post:
Turistservicecentrum, tel.nr.
+358 19 2203411
Turistservicecentrum, adress: