Lojo

×

Lojos främsta turistattraktioner: Lojosjön och Tytyri gruvmuseum

Turismens viktigaste dragplåster i Lojo är Tyryri gruvmuseum, det mångsidiga kulturutbudet och den vackra naturen vid Lojosjöns strand. Naturen får sin speciella skönhet tack vare den kalkrika jordmånen och de många äppel- och fruktträden, som präglar miljön i Lojo. Lättast lär du känna Lojos natur och kultur genom de många minnesvärda evenemangen, som under året arrangeras i Lojo.Lojo har en egen stadsorkester, ett rikt utbud på teaterföreställningar och erbjuder utmärkta möjligheter till sport och motion. I stugan vid någon av de rena sjöarna är det lätt att samla krafter inför vardagens mödor.

Lojo har knappt 50.000 invånare och är beläget mindre än en timmes färdväg från Helsingfors och en dryg timmes väg från Åbo. Staden erbjuder mångsidig och högklassig service och många olika restauranger och caféer där du kan ta en paus mellan shoppingrundorna. Om du inte har bil, kommer du lättast till Lojo med buss. Bussförbindelserna från Helsingfors är täta och det finns även direkta bussförbindelser mellan Helsingfors-Vanda flygplats och Lojo.

Lojos fyra årstider

På vintern är vinteraktiviteterna det bästa i Lojo: fin skidterräng, skridskobanor, vinterevenemang för hela familjen, konserter och teaterföreställningar. På våren njuter turisten av de tusentals blommande äppelträden. Den kalkrika marken i lövskogarna täcks av blå- gul- och vitsippor. På sommaren står Lojosjön i fokus: En avslappnande paddlingstur i solnedgången eller en präktig gös, som fastnar på fiskarens krok. Sommarevenemangen lockar turister och ortsbefolkning till torg och stränder för att njuta av en stressfri samvaro. På hösten är det liv och rörelse på naturstigarna, man samlar bär och svamp och sådant, som gör att kropp och själ mår bra.

Lojos evenemangstips

De viktigaste evenemangen för stadens turism är Lojo Strandfestival Rantajamit, Äppelkarnevalen och Forna tiders julmarknad. I juli arrangeras Rantajamit festivalen i Aurlahti på Lojosjöns strand. Under flera dagars tid kan du njuta av festivalen, som samlar artister inom Finlands rock- pop- och populärmusik. På hösten firar vi skördefest, då är det dags för Äppelkarnevalen på Lojo Museums område. Evenemanget erbjuder ett mångsidigt program för hela familjen och du kan också handla goda närproducerade livsmedel på karnevalområdet. Forna tiders julmarknad fyller området kring S:t Lars kyrka inför julen med marknadsstånd och program. Huvudpersonen, jultomten, är givetvis på plats. Förutom dessa tre evenemang, som samlar det största publikantalet, arrangerar man i Lojo varje vecka också konserter, utställningar och olika sport- och motionsevenemang. Evenemangen är ett strålande tillfälle för turisten att lära känna den lokala befolkningen och kulturen.

Lojos sevärdheter

En enligt internationella mått intressant och unik sevärdhet för turister är Tytyri gruvmuseum, som ligger 110 meter under markytan. Det ordnas guidade turer nere i museet, där man får uppleva gruvindustrins och -arbetets historia. Förutom guidningen bjuds besökarna också på en mäktig ljus- och ljudshow på en utsiktsplattform vid ett av de enorma gruvschakten. Kulturhistoriskt intressant är tre besöksmål i Sammatti by: Paikkarintorppa, som är Elias Lönnrots födelsehem, Lammintalo och Johannes Lohilampis museum. I Lojo centrum kan du besöka Lojo Museums Iso-Pappila utrymme, där det visas varierande utställningar, som handlar om Lojos lokalhistoria.

I Lojo finns också några specialmuseer, såsom Mejerimuseet, Kovela traktor- och lantbruksmuseum samt Kaarre krigshistoriska hemmuseum. Spahotell Päiväkumpu och Kisakallio Idrottsinstitut erbjuder vacker natur och välmående. I Kisakallio är sport och motion det viktigaste, men de stora och mångsidiga utrymmena kan också utnyttjas till att arrangera evenemang, konferenser och temadagar. Päiväkumpu erbjuder avslappnande spabehandlingar, motion i den omgivande naturen och god mat i restaurangen. I Lojo centrum finns ytterligare Rekreationsbadet Neidonkeidas, Idrottscentret Harjun liikuntakeskus som erbjuder skidspår av naturlig snö eller konstsnö, en ishall, en sportplan samt Tennari motionshall, som fungerar som hobby- och evenemangsutrymme.

Hyr stuga eller bo på lantgård

Lojo är sommargästernas paradis. Nylands största sjö, Lojosjön och många andra klara och rena småsjöar i Lojoregionen erbjuder fina stränder åt tusentals sommargäster. I Lojo finns det totalt ca 8500 sommarstugor och under semesterperioden innebär sommargästerna liv och rörelse runt om i Lojo. Många sommarstugor ställs också till turismens förfogande och hyrs ut för kortare perioder. Lojos läge endast en knapp timme från Helsingfors gör att många kan göra en kortare avstickare till stugan för att koppla av från stressen.

Landsbygdsturismens pärlor är Karislojo och Nummi-Pusula. Lantgårdarna, som är fint renoverade för att betjäna turismen och det mångsidiga utbudet av olika evenemang gör det lätt för turisten att lära känna den lokala kulturen, husdjuren och den stämningsfulla landsbygden.

Shopping och design i Lojo

De mest eftertraktade souvenirerna inhandlas i Lojo hos de lokala hantverkarna och högst antagligt hamnar också närproducerade matvaror i väskan. Lojo är den näststörsta äppelproducenten i Finland och på Lojoön finns det t.o.m. en äppelvingård. Förutom vingården finns det talrika äppelodlingar i Lojo och lokalt producerade äppel finns att få i mataffärerna ännu långt in på vintern. Andra populära souvenirer är en smyckeserie, speciellt designad för Lojo, textiler med bilder av Liessaari bro samt souvenirer gjorda av kalksten.

Restaurangerna

En viktig del av en resa i Finland är förstås den goda maten. I Lojo centrum finns flera matrestauranger, där man kan äta allt från á la carte till lunchbufféer. Förutom den traditionella finska maten, kan du också välja att äta italienska, kinesiska, mexikanska eller indiska delikatesser. Mycket speciellt för Lojo är den rika och högklassiga cafékulturen. Våra professionella sockerbagare tillreder bakverk, som smälter i munnen och den vänliga betjäningen minns du ännu långt efter ditt besök i Lojo.

Utflykter och naturstigar i Lojo

Det intressantaste i Lojos natur är Karkaliniemi naturstig och Torhola grottan, som hör till de tio bästa grottorna i Finland. På den mer än tre kilometer långa naturstigen i Karnaistenkorpi får du stifta bekantskap med ödemarken. Denna naturstig har två vindskydd och utedass finns att tillgå vid vindskydden och vid parkeringsplatsen. Paavolas ek ute på Lojoön förmedlar en mystisk och mytisk känsla. Liessaari naturstig är barnvänlig och efter avslutad vandring kan man bada vid Liessaari badstrand. Det lönar sig samtidigt att ta bilder av stadens vackra silhuett från Liessaari bron. I Karislojo kan du bekanta dig med Arboretumet på Tammisto gård. Arboretumet är över 90 år gammalt och har mer än 250 olika trädsorter. Fruktträdgården Fruticetum på Lojoön visar upp mer än 500 olika sorters fruktträd.

Turistservicecentrum, hemsidor:
Turistservicecentrum, e-post:
Turistservicecentrum, tel.nr.
+358 44 369 1309
Turistservicecentrum, adress: