Raseborg

×

Nära. Ändå annorlunda

Endast en timme från det hektiska livet i Helsingfors finns denna havsnära idyll med klippstränder och den gamla trästadens charm.

Staden Raseborg är belägen halvvägs mellan Helsingfors och Åbo, vid Finlands sydkust och längs den finska historiens och kulturens huvudstråk. Raseborg har sex stjärnor: De historiska järnbruken Fiskars och Billnäs, Raseborgs slottsruiner, Svartå Slott, Ekenäs med sina pittoreska små trähus och den fina skärgården där också Ekenäs Nationalpark är belägen.

På utflykt till Ekenäs skärgård

Ekenäs skärgårds 1300 öar och holmar hälsar dig välkommen att bekanta dig med skärgårdskulturen, njuta av naturens gåvor och koppla av med såväl lugna som fartfyllda aktiviteter. Lämpliga utflyktsmål är t.ex. holmarna Fladalandet och Modermagan, som båda ligger i Ekenäs nationalpark. Till Älgö och Jussarö arrangeras det varje sommar båtturer från Norra Hamnen i Ekenäs.

Ekenäs Nationalpark är belägen utanför Finlands sydkust och sträcker sig från den inre skärgården ända ut till öppna havet. På de större öarna i den inre skärgården finns det ödemarksträsk, bördiga skogar och klippstränder. På öarna kan man se både älg och vitsvanshjort. På kobbarna i den yttre skärgården häckar tusentals sjöfåglar och på havsområdet i den södra delen av nationalparken kan man påträffa gråsäl.

Till Bromarv kan du komma med bil eller båt. Där arrangeras varje sommar midsommarfest och lördagsmarknader. Samtidigt kan du bekanta dig med en äkta skärgårdbutik i centrum av byn. Övernattningsmöjligheterna är många. I Ekenäs skärgård finns ca 6000 stugor och sommarvillor.

Sommaröstrands gästhamn erbjuder en mötesplats för skärgårdsborna och gästande båtfolk. Medan man umgås hinner man här proviantera för nästa etapp med båten, man får tanken fylld, man kan även äta som herrskap i sommarrestaurangen och t.o.m. bada bastu i gästhamnens bastu. Gästhamnens butik och café är öppna varje dag, året om, även på vintern.

Brukens och de små städernas hänförande skönhet

Gamla stan i Ekenäs är belägen vid havsstranden. Ända sedan 1500-talet har gatorna varit på samma plats som idag. Gatubilden förmedlar en kontinental stämning. Gatornas namn berättar om livet och arbetet förr i tiden. I juletider kan besökaren skymta en julgran, en gammal kakelugn eller spegeldörr genom de små fönsterrutorna. På sommaren brukar turisterna kika in över staketen till de inhägnade trädgårdarna. Invånarna odlar gammaldags perenner och på våren blommar tulpan, scilla, narsisser, syrener och äppelträd.

På Rådhustorget invid Gamla stan säljer regionens producenter, lantbrukare och fiskare närmat. Längs Finlands första gågata, Kungsgatan, eller i folkmun Kungsen, som börjar vid torget, hittar du de små butikerna. Längs huvudstråkarna i centrum ser du skyltar, som välkomnar dig till olika behandlingar och hälsoshoppar.

1500-talets affärsmän i Finland förstod hur vattenkraft kunde utnyttjas. De lät bygga masugnar, där man förädlade järnmalm. Inalles fem järnbruk grundades i Raseborgsregionen: Antskog, Billnäs, Fiskars, Svartå och Åminnefors. Järntillverkningen i bruken upphörde för länge sedan, men istället har bruken fyllts med ny verksamhet och olika evenemang, som håller de fina bruksmiljöerna levande.

Såväl naturen som evenemangen gör att bruken är värda att besöka. Fiskars är berömt som centrum för konst och design, medan Billnäs erbjuder flera trevliga sommarevenemang. I Svartå finns Finlands största och ett av Finlands mest värdefulla träslott.

I Raseborg finns också en av Finlands ståtligaste forntida borgar. Första gången Raseborgs slott nämndes i historien var redan på 1300-talet. Slottet representerade den svenska konungens makt och byggdes som ett administrativt centrum i södra Finland. Slottet övergavs på 1550-talet. Invid den restaurerade borgen verkar idag en populär svenskspråkig sommarteater samt Slottsknektens Stuga, som är både restaurang och café. Kärleksstigen leder från slottsruinerna till Snappertuna kyrkby, som är som tagen från Astrid Lindgrens sagor.

I Raseborg uppskattar vi närproducerad mat

Det närproducerade och det ekologiska är vardagsmat för oss i Raseborg. Vi har flera små bagerier, som har utvecklat sina egna recept och bakar bröd av vete och råg från de närliggande gårdarna. Fisk fångad utanför Finlands sydkust samt bär och svamp från skogarna i Raseborg, utgör kronan på verket. Stadens restauranger använder så långt som möjligt lokalproducerade ingredienser och har förstått hur viktigt detta är för gästerna.

Testa våra producenters specialiteter: Tenalaosten, West Charks högklassiga charkuteriprodukter och Backers Bakers läckra skärgårdslimpa. Dessa finns att köpa i Frimans diversehandel i Tenala, i DeliTukkus närmatsbutik i Pojo samt hos Backers ekobageri nära Fiskars. I skuggan av äppelträden på Café Gamla Stan i Ekenäs kan du njuta av caféets hembakade choklad-, jordgubbs- och citrontårtor medan trubadurerna uppträder.

Kom med tåg, bil eller båt

Raseborg ligger vid Finlands sydkust, ca en timmes väg med tåg eller bil från Helsingfors och likaså en timmes väg från Åbo. Om du inte har bråttom, lönar det sig att köra längs den historiska Kungsvägen, som sträcker sig från Bergen i Norge till St. Petersburg i Ryssland. Längs denna gamla postväg genom Finland finns flera av Raseborgs medeltida kyrkor, bruksbyar och andra sevärdheter.

I Raseborg finns flera gästhamnar, som betjänar båtresenärer. Jussarös gästhamn har varit Finska vikens favorithamn redan i många år. Sommaröstrand och Ekenäs gästhamn har båda tilldelats priset för Finlands bästa gästhamn, ett pris som delas ut årligen. Sandnäsudds gästhamn är en livlig mötesplats, där skärgårdsbor och sommargäster ordnar lopptorg och annat program.

Turistservicecentrum, hemsidor:
Turistservicecentrum, e-post:
Turistservicecentrum, tel.nr.
+358 19 289 2010
Turistservicecentrum, adress: