Sjundeå

×

Vid havet nära Helsingfors

Sjundeå är beläget vid Finlands sydkust, endast 30 minuters väg från Helsingfors och metropolområdet. Kommunen har 6200 invånare. Bosättningen är koncentrerad till kommuncentrum, till kyrkbyn och till Störsvikområdet. Kommunens Nyckelservice och tågstation finns i kommuncentrum. År 2015 fyller Sjundeå 555 år. Åldern syns i de historiskt värdefulla områdena, som finns bevarade parallellt med nybyggnationen. Under 2000-talet har kommunens invånarantal ökat kraftigt, tack vare inflyttning från Helsingfors och övriga delar av Finland. Befolkningsökningen har lett till att servicen utvecklas, nya småhusområden byggs och kommuncentrat aktiveras.

I maj fylls Sjundeå av tusentals handbollsentusiaster, då den årliga Sjundeå Cup går av stapeln. Lux Musicae, där många berömda solister uppträder, bringar ljus i vintermörkret. Konserterna arrangeras i Sjundeå kyrka, på Sjundby Slott och Spahotell Rantasipi Siuntio.

Sjundeås kommunvapen har intryck av landskapet Nylands vapen samt av aposteln Petrus, som är Sjundeå medeltida kyrkas skyddshelgon. Nyckelsymbolen beskriver himmelrikets nycklar, som innehades av aposteln Petrus. Slotten Svidja och Sjundby påminner om forna tider. Sjundeå är den enda kommunen i Finland där det finns två medeltida stenslott: Svidja herrgårdsslott och Sjundby slott. Tillsammans med slotten bildar de böljande åkerlandskapen en sagolik vy, som också du kan betrakta på nära håll. Sjundeå är känd som Nyckelkommunen ända sedan kung Gustav Vasas tidevarv.

Sjundeås historia som en del av Porkalaparentesen

I enlighet med andra världskrigets fredsvillkor mellan Finland och Sovietunionen hörde den södra delen av Sjundeå till Porkalaområdet ända till 1950-talet. Området, som Sovietunionen annekterade som militärbas, alldeles intill Helsingfors. Forfarande blir man i Sjundeå påmind om denna tid, en del av vägnätet härstammar från den tiden och det finns rysk text på några byggnader i Sjundeå. De lokala turistföretagen ordnar guidade turer kring Porkalaparentesens område. Södra Sjundeå erbjuder många olika fritidsaktiviteter. Turister kan bada i havet eller vid den s.k. sandgropen i Pikkala och paddla i skärgården eller längs Sjundeå ån. Sjundeå båthamn och SE-Actions paddlingscenter

Spahotell Rantasipi Siuntio erbjuder logi året om

Du kan övernatta på Spahotell Rantasipi Siuntio året om och njuta av spaanläggningens mångsidiga service. På sommaren uppträder den lokala sommarteatern invid hotellet och på vintern kan du tillbringa din tid på spahotellet med varma bad och god mat. Välmående, lugn och ro samt bra möjligheter till motion finns för alla besökare!

Att komma till Sjundeå

Både stamväg 51 och järnvägen för dig från Helsingfors till Sjundeå. Järnvägsstationen finns i Sjundeås kommuncentrum. Om du kör längs stamväg 51, vänder du norrut och kör ca fem kilometer, så kommer du till kommuncentrum. Till Störsvik i södra Sjundeå är det lättast att ta sig med bil. Då kör man från Störsvik avtaget vid stamväg 51 ca tre kilometer söderut. I Störsvik finns paddlingscentum, badstrand och golfplan. Spahotell Rantasipi Siuntio är beläget före kyrkbyn och Sjundeås ståtliga gråstenskyrka, ca tre kilometer från kommuncentrum.

Det lönar sig att kontrollera buss- och tågtidtabellerna från Helsingfors och övriga delar av Finland före resan till Sjundeå. Från Sjundeå järnvägsstation kan man fortsätta inom kommunen med taxi eller med Sjundeås Nyckellinjer, som kör rutter inom kommunen. Sjundeås båthamn är beläget på kommunens sydspets, så till det havsnära Sjundeå kan du även anlända med båt.

Turistservicecentrum, hemsidor:
Turistservicecentrum, e-post:
Turistservicecentrum, tel.nr.
+358 9 256 4040 (Ab SE-Action Oy)
Turistservicecentrum, adress: