Kasvu, tillväxt, growth TOUKO-SYYSKUU

×

Villi, orgaaninen, matemaattinen, terapeuttinen, hallitsematon, esteettinen, urbaani… Fiskarsin Kuparipajassa 14.5. avattavassa kesänäyttelyssä nähdään yhteensä 45 erilaista tulkintaa kasvusta. Tekijästä riippuen, kasvu voi merkitä teoksen tai tuotteen rakenteen ja materiaalin lisääntymistä, luonnossa tai rakennetussa ympäristössä tapahtuvaa kasvua, lapsen kasvua aikuiseksi… Suurin osa töistä on esillä ensimmäistä kertaa. 

Kasvun kautta tapahtuva muutos, mahdollisuus ja kypsyminen on huomioitu myös näyttelyn suunnittelussa ja osa teoksista jatkaa kasvuaan näyttelyn avaamisen jälkeenkin. Marit Rolandin (NO) paperi-installaatio valmistuu 21.5. ja Deepa Panchamian tekstiili-installaatio loppukesällä. Sanna Ritvanen toteuttaa osallistuttavan teoksen Fiskarsin ulkotilaan 18.6. yhdessä yleisön kanssa. Saine Ensemblen Inventorium-tanssi-teosta esitellään näyttelytilassa vaihtelevasti livenä ja videona koko näyttelykauden ajan. Ensiesityksenä teos saa avajaispäivänä. 

Näyttelyn tekijät leikittelevät mm. hiuksilla ja mittasuhteilla, unohtamatta vakavampiakaan aiheita. Mukana on myös henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia tulkintoja kasvamisesta, joka aina ei suinkaan ole helppoa. Ron Nordströmin identiteetin rakentumista rohkeasti lähestyvä mediataideteos kasvaa jo sosiaalisessa mediassa: https://www.instagram.com/ron.nordstrom/. Lasitaiteilija Camilla Moberg on puolestaan testannut rajojaan valmistamalla lasiveistoksen monikulttuurisen projektin pohjalta. Projektissa mukana olleita maahanmuuttajia yhdistää koti Suomessa tai toive siitä. 

Näyttelyn järjestää Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma. Samalla vuonna 1996 perustettu osuuskunta täyttää 20 vuotta. 

Pääyhteistyökumppanit ovat Lokal, Fiskars Oyj ja dynamo&son. Näyttelyä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulturkontakt Nord, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Pro Av Saarikko Oy, Pohjanväre Oy, SHT-Tukku Oy, Nylund Group, Piippo, GardenShop Tahvoset, Siemenkauppa, SisDeli. Yhteistyössä dynamo&son, Ravintola Kuparipaja, Designmuseo, EMMA. 

LISÄTIEDOT:

Opastukset ja ryhmävaraukset Fiskarsinfo/Tel. +358 19 2777 504/fiskarsvillageinfo@fiskars.com

Näyttelytuottaja Veera Pekkinen (o.s. Jalava), p. 045 885 9979, veera@onoma.fi 

Galleristi Katja Hagelstam, p. 040 591 5453, katja@lokalhelsinki.com